Drömmen är att hitta en egen båtyxa från stenåldern, han vet exakt var den skulle stå, i bokhyllan, bredvid en fossil av en fisk han köpt.
– Det syns så tydligt på en båtyxa att den är handgjord. Men det är i princip omöjligt att hitta en sådan. Som privatperson får man inte gräva efter arkeologiska fynd, så det skulle vara om ett djur råkat få upp en, säger Magnus Persson.
Intresset för arkeologiska fynd är nyfött, under året har han gått en kurs i arkeologi på Medborgarskolan, den avslutades med en fältkurs där deltagarna fick undersöka möjliga fornlämningar som folk tipsat om.
– Det kunde vara en ring med stenar. Utifrån platsen funderade vi på vad det kunde vara. Ligger det i söderläge är det mer sannolikt att det legat en boplats där. Människorna från forntiden var som vi, ville bo i söderläge, nära vatten och där de kunde odla.
Den fysiska länken mellan då och nu fascinerar. Han vill gärna lägga en hand på fornlämningen, komma nära tiden, genom tingen. Som en hällristning han sett, där forntida barnafötter knackats in.
– Man tror att de är fotsulor från femåringar, att det är någon invigningsrit. Då bara måste jag sätta min fot där i spåren. Det låter väl flummigt men det blir nästan terapeutiskt. Man känner samhörigheten med de som tidigare levt här, som om man stannar upp i sin egen tillvaro, det blir en vila för själen.
Hanna Nolin
Börja med arkelogi!
1) Gå en nybörjarkurs i arkeologi.
2) Ge dig ut på en promenad. Gå in på Riksantikvariatets webbsida Fornsök. Där finns en karta där du kan slå in det område du befinner dig och se vilka fornlämningar som finns i din närhet.
3) Läs den spännande och lärorika boken Bronsåldersmordet: Om arkeologi och ond bråd död av Jonathan Lindström.
Fakta: Magnus Persson bor i Sköndal i Stockholm med sin fru och deras tioåriga dotter, och jobbar som skolpsykolog och verksamhetschef på Haninge kommun.