Bup Stockholm satsar och inrättar 20 nya specialisttjänster under våren.
– Situationen på våra öppenvårdsmottagningar står högt på agendan. Det kommer hända mycket nu, säger psykologen Beatrice Forbes som är sektionschef.
Text: Maria Jernberg
Satsningen på specialisttjänster är ett led i att stoppa psykologflykten från Bup Stockholm. På sikt är målet att ha två specialistpsykologer på varje enhet.
– Vi har förlorat mycket kompetens. Förhoppningen är att hålla kvar skickliga psykologer och att de som lämnat lockas tillbaka.
Med tjänsterna vill Bup skapa utvecklingsmöjligheter för de anställda och vara en attraktiv arbetsgivare.
– Systemet kommer dessutom alla psykologer till godo eftersom specialistpsykologerna blir ett stöd i det dagliga arbetet, särskilt för PTP:are och nyleggade.
Rollen innefattar även att vara med och utforma vårdutbudet.
– Psykologer är viktiga inom Bup, understryker Beatrice Forbes.
Psykologernas Sacorepresentant, Ingrid Molitor, tycker att det är bra att de satsar.
– Specialistpsykiatrin kräver den sortens kompetens, vi har de svårast sjuka barnen. Men det är en satsning på verksamheten, ingen present till oss psykologer. Så det är viktigt med lönehöjning och att särskilda tjänster skapas.
För att främja tillgången på specialister har Bup Stockholm en egen specialistutbildning som drivs i samarbete med Kompetenscentrum för psykoterapi.
– Våren 2021 examinerade vi den första kullen på åtta personer. Alla utom en har stannat i verksamheten, berättar Beatrice Forbes. Ett lönepåslag på femtusen ges till de färdigutbildade. För de specifika tjänsterna gäller individuell lönesättning.
Ingrid Molitor ser positivt på att Bups utbildning rör just barn och unga, men för att det ska blir en kvalitetshöjning av vården måste psykologerna kunna välja andra alternativ.
– Jag tänker att en del ska bli neurospecialister – det måste vi givetvis ha inom Bup. Sedan behöver vi dem som har vidareutbildning i PDT eller KBT, och dem som syr ihop egna kurser för att till exempel få in traumakunskap.
Enligt hennes uppfattning är Bups eget program alltför inriktat mot diagnostik.
– Det kan vi redan. Men hur sjutton ska vi hjälpa de här barnen? Om det behövs mer kunskap.
Även andra förändringar som kan förbättra arbetsmiljön för psykologerna, är på gång.
– Tidigare på Bup har alla gjort allt. Vi vet att våra psykologer vill kunna ägna sig åt det som de är bäst på – att bedöma och behandla. Ringa skolor, sköta bokningar och samverka kan andra yrkesgrupper göra. Den uppdelningen kommer att bli klarare, säger Beatrice Forbes.
Ingrid Molitor tycker att utvecklingen till viss del går i rätt riktning, men att grundproblemet kvarstår.
– Vi har så dåligt med resurser, en stor del får inte evidensbaserad vård. Antingen följer vi processkartorna och gör det vi ska och då växer köerna, eller så gör vi minsta möjliga för att hålla köerna nere. Hur vi än gör blir det fel och det är enormt stressande.