Tre frågor till Jenny Rickardsson, chefspsykolog på den ideella organisationen 29k, som varit med och tagit fram gratisverktyget Coping with war anxiety för mentalt stöd till flyktingar som upplever stress och oro.
Hur fick ni den här idén?
–Sedan vi startade för ett par år sedan har vi haft ambitionen att sprida psykologiska verktyg för att ta hand om sig själv. Vi är några psykologer och programmerare som brinner för dessa frågor, och när det blev krig frågade vi oss vad vi kan bidra med.
Hur kunde ni bli klara så snabbt?
–Mekanismerna bakom oro och ångest är ganska lika oberoende av sammanhang, därför kan nya digitala verktyg relativt snabbt utvecklas. 29K tog i samband med pandemin även fram digitala verktyg för att hantera oro kring den. Vi har satsat på ACT-baserade övningar för att hantera den oro och stress som kriget i Ukraina bidrar till. De finns på ukrainska, ryska, engelska och svenska.
Och evidensen?
–Interventionerna bygger på evidensbaserade insatser, men vi kan ju inte säga att de provats i motsvarande situationer. Då har det handlat om andra kontexter. Vi får anpassa språk och övningar i verktyget för att det ska kännas rimligt för det sammanhang den utvecklats.