Svenska psykologer lanserar, via 29k, ett gratisverktyg för mentalt stöd till alla flyktingar som upplever stress och oro.
–När det blev krig frågade vi oss vad vi kan bidra med, säger Jenny Rickardsson, chefpsykolog på stiftelsen 29K.
Coping with war anxiety är ett digitalt verktyg som den ideella stiftelsen 29K tagit fram inom loppet av en vecka, med ACT-baserade övningar för att hantera den oro och stress som kriget i Ukraina bidrar till. De finns på ukrainska, ryska, engelska och svenska.
-Sedan vi startade för ett par år sedan haft ambitionen att sprida psykologiska verktyg för att ta hand om sig själv. Vi är några psykologer och programmerare som brinner för dessa frågor, säger psykolog Jenny Rickardsson, som också är medicine doktor på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Mekanismerna bakom oro och ångest är ganska lika oberoende av sammanhang, förklarar Jenny Rickardson, och därför kan nya digitala verktyg relativt snabbt utvecklas. 29K tog i samband med pandemin även fram digitala verktyg för att hantera oro kring den.
-Vi får anpassa språk och till exempel övningar i verktyget för att det ska kännas rimligt för det sammanhang den utvecklats. Interventionerna bygger på evidensbaserade insatser, men vi kan ju inte säga att de provats i motsvarande situationer. Då har det handlat om andra kontexter, säger Jenny Rickardsson.
29K har inga upparbetade kanaler till organisationer som arbetar direkt med krigsflyktingar och Jenny Rickardsson hoppas att de kontakter stiftelsen har, med respektive nätverk, ska bidra till att det nya digitala verktyget når den målgrupp som det utvecklats för. Kursen kan laddas ner på https://29k.org/copingwithwaranxiety.
I en helt ny rapport, kopplad till kriget i Ukraina, från Nätverket för global psykisk hälsa efterfrågas fler digitala lösningar. I den lyfts det fram att Sverige ligger i framkant på det området. Rapporten pekar även på att ”ett ökat samarbete kring psykiatri och psykologi mellan länder också kan leda till nyskapande idéer, till exempel digitala eller sociala interventioner –vilket i sin tur kan förbättra vården även i Sverige.”