Björn Hedensjö spelade i journalistikens elitserie när han plötsligt skolade om sig till psykolog.
Nu syns och hörs han på många ställen.
-Jag har väl en rastlöshet i mig, säger han.
Text: Anna Wahlgren
Björn Hedensjö hade knappt fyllt trettio när han blev headhuntad till Dagens Nyheter och tog plats i såväl redaktionsledning som företagsledning. Han var en mediernas golden boy som hamnade på listor över Sveriges mäktigaste mediemänniskor. Han bäddade för en strålande journalistkarriär och hade kanske slutat som chefredaktör för någon av de stora dagstidningarna. Om han inte plötsligt dragit i handbromsen och gjort en helomvändning. Björn lämnade journalistiken och skolade om sig till psykolog. Vad var det egentligen som hände?
– Jag har en rastlöshet i mig. Den är bra för att den tar mig till roliga platser. Det händer mycket i mitt liv men rent strategiskt är det kanske sämre. Fast det beror förstås på vad man vill med livet.
Intervjun sker på en parkbänk i Observatorielunden i Stockholm. Björn är ledig i några dagar innan han ska börja spela in ett nytt tv-program på tema, dejting – att han medverkar är kanske också ett resultat av rastlösheten åtminstone en konsekvens av den medvetna strategin att »ta lite fler vänstersvängar i livet«. Han tillägger att karriärbytet också handlade om känslan av att inte befinna sig på rätt plats i livet.
– Jag minns att jag fick en fysisk rush när de ringde och erbjöd mig jobb på Dagens Nyheter. Vilken otroligt mäktig grej tänkte jag. Jag tackade ja på stående fot. Men det fanns en hake. Den nya ledningen hade i uppdrag att göra stora nedskärningar och besparingar. Vi skulle gå in som ett SWAT-team och fatta obehagliga beslut. I dag hade jag nog haft lättare för ett sådant uppdrag jag har lärt mig att skilja på sak och person. Men där och då uppstod en kognitiv dissonans för att tala psykologspråk mellan den jag ville vara och tänkte att jag var och den jag på något sätt blev. Mitt uppdrag inleddes med att jag sade upp tio personer på min egen avdelning. Jag var kvar på Dagens Nyheter i två år sen var jag pappaledig det var då jag bestämde mig för att börja plugga.
Men varför just psykolog? Jo det är nästan bara journalister och psykologer som kan fråga folk vad som helst utan att få på käften konstaterar Björn. Och så finns det beröringspunkter mellan de båda yrkena. Nyfikenheten. Intresset för människor. Dessutom hade han tidigare sökt psykologprogrammet men inte kommit in. Då fick det bli journalisthögskolan istället.
Björn är född i Malmberget spenderade barndomsåren i Stockholm och gick skolan i Luleå. Föräldrarna jobbade på LKAB och familjen flyttade med huvudkontoret. Kanske är det den flackande barndomen som har gjort honom rastlös?
– Jag har i alla fall svårt att inrätta mig i en mall. Så fort jag känner att jag blir stereotyp så söker jag förändring. När jag satt på avslutningsceremonin i Aula Medica på Karolinska efter fem års slit på psykologprogrammet – det var flott och tjusigt och rektorn höll tal – började jag fundera över hur det är att vara arborist. Det verkar svinmysigt tänkte jag. Man får vara utomhus och man får klättra i träd. Den tanken satt jag och zonade ut i när rektorn höll tal.
På bara några år har Björn blivit en av Sveriges mest synliga psykologer. Han sitter i morgonsoffor intervjuas i dagstidningar och är profilerad expert i uppmärksammade tv-program.
– Jag tror att magin uppstår i syntesen där olika specialkunskaper möts. Det roligaste i livet har hänt tack vare min journalistbakgrund och psykologutbildning. Podden och tv-programmen till exempel. Jag är ganska bra på folkbildningsprylen. Att prata om svåra komplexa saker på ett roligt och lättbegripligt sätt. Jag går igång på förenklingen snarare än de träigt skrivna forskningsrapporterna. Jag har nytta av min journalistbakgrund förstås jag har ju ägnat halva livet åt att packa in-formation på ett begripligt sätt.
Redan under utbildningen såg Björn potentialen i att förena sina båda yrken. Han gjorde tidigt upp en plan för hur han ville att yrkeslivet skulle se ut framöver och nu tycker han att han lever drömmen.
– Ett par dagars terapi i veckan vilket känns otroligt meningsfullt. Efter terapidagarna har jag samma sköna känsla i kroppen som när jag har jobbat i trädgården. En känsla av att ha åstadkommit något. Det är en otrolig kick att få en persons liv att funka vilket faktiskt händer då och då. Sen har jag tre dagar då jag kan ägna mig åt resten. Podden föreläsningar och skrivande – att nå ut till många. Det är ändå det som är min »calling«.
Psykologiska »life hacks« har blivit lite av Björns signum. Konkreta tips för hur vardagen kan bli enklare. Många av dem använder han på sig själv han – som inte har gått en enda timme i terapi – beskriver psykologutbildningen som livsförändrande. Han fick syn på mycket hos sig själv. Om de konkreta tipsen pratar han också om i podden.
– Podden startade som ett köksbordsprojekt. Den var Lina Thomsgårds idé. Vi spelade in några avsnitt på vinst och förlust helt utan ekonomisk idé. Men redan efter ett par avsnitt var det någon som ville sponsra. Sen steg lyssningen successivt nu ligger den på 80 000–100 000 per vecka.
I höst är Björn aktuell i inte mindre än två program – ett i TV4 och ett i SVT. I TV4 ger sig programledaren Petra Mede ut på en resa tillbaka i tiden med målet att hitta kärleken och Björn ska hjälpa henne att navigera i relationsdjungeln.
– Ett slags Historieätarna fast med relationstema. Humoristisk folkbildning det gillar jag.
Och så är han expert i SVT:s nya realityprogram Vi eller aldrig där olika kärlekspar ska ta reda på om de har en framtid eller inte.
– Det var inte busenkelt att tacka ja. Det är ju reality-tv så programmet kommer säkert att få en viss kritik som realityformat alltid får. Det var många orostankar som poppade upp när jag fick frågan. Men jag övar mig på att kasta mig ut i det ovissa dessutom attraheras jag av folkbildningstanken. När jag satte upp »pros and cons« så övervägde fördelarna. Det är en otrolig chans att nå ut till en stor grupp människor med bra psykologiforskning och relationstips.
Plötsligt har Björn Hedensjö blivit ett ansikte utåt för relationer och parterapi trots att det är en mindre del av hans verksamhet.
– Men jag är extremt intresserad av relationer jag tror att folk i gemen är det. Relationsavsnitten sticker ut i podden. De är roligast att spela in och de går också bäst. De har så mycket bäring på vardagen och det blir rolig igenkänning. Relationer är en stor och viktig del av livet. Det person a gör kommer att få återverkningar för person b.
Och parterapi är tacksamt menar Björn. Med ganska små insatser kan man åstadkomma stora förändringar. Metaforen om relationen som en pardans är en favorit. Par kör sin väl inövade koreografi även när det leder till problem i relationen. Då handlar det om att själv börja ta nya steg för att åstadkomma förändring. Om den ena börjar ta schottissteg mitt i valsen kommer partnern att behöva testa nya steg också.
– De par som jag träffar har ofta hypoteser om problemen i relationen och nästan alltid lägger de problemen hos den andra. Men vad händer om man vänder på spotlighten och riktar den mot sig själv? För psykologer är det här förstås basalt men för mina klienter är det oftast helt nya tankar.
Själv är han singel. En eftertraktad singel podden har genererat en hel del beundrarmejl.
– Jag pratade lite om singellivet i en artikel i Svenska Dagbladet och det blev ju en slags kontakt-annons. I podcasten gjorde vi dessutom ett avsnitt om onlinedejting där det framkom att jag är singel. Det är något med poddformatet som är så intimt någon viskar kloka saker i ens öra. Jag har själv till exempel som många andra blivit fjärrkär i Liv Strömquist en av medlemmarna i En varg söker sin pod. Men kvinnor är så artiga och fina jag får inga dickpicks så att säga.
Mitt i vår diskussion om utseende och singelliv blir vi avbrutna av en onykter äldre man som undrar om det är okej att slå sig ner på bänken. Han sitter tyst ett tag stirrande på Björn. Sedan utbrister han:
– Vet du vad du är du är jävligt snygg. Du är jättesnygg och jag är inte ens gay.
Björn skrattar inte minst åt den osannolika tajmingen. Och avslöjar att han inte längre finns på Tinder.
– Jag blev lite deppig av »svajperiet«. Det gjorde mig nedstämd märkte jag.
Nej han är inte särskilt fåfäng. Visserligen tränar han en hel del men det är framför allt de psykologiska effekterna som han vill åt. Och efter att hans ena fot gick upp ett nummer i skostorlek i samband med ett långmaratonlopp har han slutat med allt som har med extremsport att göra. Skaderisken är för stor det är inte värt det.
– De dagar jag har terapi försöker jag dock klä mig städat. Vissa menar att man inte ska vara överklädd i förhållande till klienten men jag tänker att det finns en poäng i att klä sig hyfsat. En psykolog ska vara en person som är värd respekt. Alli-ansen med klienten är viktig men den kan man uppnå på olika sätt. Ett viktigt element är att klienten har respekt för mig och tar tag i det som vi har kommit överens om. Om det blir för mycket Birkenstock riskerar man att tappa det där.
Björn har inget emot att säga vad han tycker. Han tar plats trots att han ju är en färsking i yrket. Han bryter ny mark och talar populariserat om psykologi i en reklamfinansierad podcast. I podden gör han reklam för både Nespresso och mattetjänster för barn. Oroar han sig aldrig över hur andra psykologer ska uppfatta honom?
– Man kan inte segla genom ett intressant liv utan att någon blir lite arg på en då och då. Jag tänker också att jag har hjälp av min ålder inte minst i terapisammanhang. Klienterna ser mina gråa hårstrån och ifrågasätter inte så mycket. I det här yrket är det en fördel att ha levt. Jag har den största respekt för klinisk erfarenhet. Jag tycker att det är tydligt att man lär sig av att jobba. Samtidigt finns det studier som visar att en nyexad psykolog är minst lika bra sett till behandlingsresultaten.
Och ärligt talat från journalistvärlden är han rätt van vid hårda tag. På Dagens Nyheter fick han skäll varje dag från både läsare och medarbetare. Men han överlevde det också han upptäckte att världen fortsätter att rotera. Men också psykologkåren kan vara oväntat hård inte minst i Facebook-grupperna påpekar Björn.
– Alla psykologer som jag träffar i verkliga livet är ljuvliga. Insiktsfulla med en stor kunskap om människor. Men grup-pen på Facebook kan vara ganska kantig en lustig kombination av konflikträdsla och hårdhet. I journalistvärlden är folk väldigt raka det är inte så inlindat. Psykologer är mer tassande. Men ibland kan det slå över och i stället bli riktigt hårt. I Facebookgruppen är det ibland rena Pol Pot-debatterna även om sådant som kanske inte kräver så högt tonläge.
Intervjun lider mot sitt slut. Björn ska hem och förbereda ett par nya poddavsnitt och dagen därpå är det Skypemöte med tv-teamet. Och så var det visst en radiointervju. Hur hinner han med allt? Är han ovanligt strukturerad?
–Nej. Jag får livet att funka men det vanligaste skälet till att människor blir arga på mig är att jag dubbelbokar och tar på mig för mycket så att det blir lite halvhjärtat åt två håll. Senast i dag fick jag ett sms från en kompis som var besviken på mig. Och det har hänt mer än en gång att två klienter har suttit i väntrummet och väntat på samma tid. Den som får lida mest av det här är jag själv jag sitter ofta uppe och jobbar till tolv-ett på nätterna. »Picking up the pieces« så att säga. Jag är väl lite subkliniskt adhd. Inte på diagnosnivå men jag har svårt med scheman och planering. Det är den diagnos jag känner att jag är närmast. Jag är väldigt lite regelstyrd det är jag nog minst av allt.
Det är man kanske inte om man byter yrke mitt i livet.
BJÖRN HEDENSJÖ
ÅLDER: 46 år.
BOR: I lägenhet i Hägersten. Äger också en liten ö drygt tusen kvadratmeter stor i Dalarna. Till huset på ön ror han med egen båt.
FAMILJ: Barnen John 13 år och Eva 10 år som han har tillsammans med exfrun Karin Pettersson kulturchef på Aftonbladet.
YRKE: Legitimerad psykolog. Har en egen praktik på Riddargatan i Stockholm. Driver podden Dumma människor tillsammans med Lina Thomsgård. Har skrivit fem böcker däribland En perfekt natt – om sömn och Tid att leva – en bok om stresshantering med ACT.
3 X LIFE HACKS SOM BJÖRN HEDENSJÖ SJÄLV HAR NYTTA AV
ORO OCH ÅNGEST
Det jag är mest kliniskt intresserad av är ångestsyndrom hur man jobbar med rädsla. De verktygen har jag haft nytta av i mitt eget liv. Tankestrategierna för att hantera oro använder jag hela tiden. Dumma människor gjorde ett program om oro och ångest som fick mycket uppmärksamhet. Vi fick säkert trettio mejl från personer som beskrev hur det har hjälpt dem.
EN BRA RELATION
Nu är jag visserligen skild men kunskaperna inom relationsområdet skulle jag definitivt ha nytta av i ett nytt förhållande.
MOTVERKA STRESS
Jag skrev en bok om stress och marinerades i strategierna runt stresshantering. Det finns definitivt ett före och efter boken. Fysisk träning andningsövningar medveten närvaro och acceptansstrategier – jag vet hur jag ska motverka stress för egen del. Men jag behöver fortfarande jobba med gränssättning och bli bättre på att tacka nej till olika saker.
3 X RÅD FÖR ATT SYNAS MER I MEDIA
TÄNK BORT KOLLEGORNA. Det är inte andra psykologer som är din målgrupp det är inte till kollegorna du pratar eller skriver. Undvik svåra begrepp och prata så att folk hänger med.
SIGNALERA TILLGÄNGLIGHET. Om journalisterna inte vet att du vill bli intervjuad så kommer de heller inte att ringa.
LEVERERA.
Om en journalist väl ringer – tacka ja. Du behöver inte ha disputerat i det du ska prata om. Det är helt okej att förmedla andra experters kunskap se bara till att kredda.