En nybildad psykologmottagning i Stockholm startar psykedeliska retreats i Holland.
Där ska deltagarna ges psilocybin – en substans som är narkotikaklassad i Sverige – under ledning av svenska psykologer.
– Vi hoppas på en bra diskussion om de etiska och juridiska aspekterna av verksamheten, säger psykologerna Filip Bromberg och Johan Eriksson.
De fyra psykologerna på mottagningen Nysnö i Stockholm har stora planer så fort pandemin är över.
“När rådande covid19-begränsningar vad gäller resor och gruppsammankomster upphört planerar vi erbjuda individer och grupper att delta i lagliga, upplevelsebaserade retreats i Holland med helpension.”, skriver de på sin hemsida.
I Holland är många av de psykedeliska substanserna förbjudna, men psilocybin i tryfflar är tillåten. De kan köpas i så kallade Smart shops och används på retreats där deltagarna får uppleva de hallucinogena effekterna.
– Utmanande upplevelser i form av till exempel ångest eller rädsla är vanliga och en naturlig del av processen, men behöver bemötas och följas upp på rätt sätt av tränad personal, säger Johan Erikson och Filip Bromberg, som även är generalsekreterare i Nätverket för psykedelisk vetenskap.
Samtidigt betonar de att verksamheten inte handlar om psykologisk behandling utan om personlig utveckling, ett “själsligt och psykologiskt utforskande i våra deltagares strävan efter ett mer autentiskt liv”, skriver de på hemsidan.
– Vår retreatverksamhet riktar sig till friska individer. Det är viktigt för oss att vara tydliga med detta, och använda oss av ett noggrant screeningförfarande för att sålla bort personer i behov av psykologisk behandling. Personer med sårbarhet för psykos kommer att exkluderas från våra retreats i en noggrann screeningprocess, säger Filip Bromberg och Johan Eriksson till Psykologtidningen.
De är medvetna om att verksamheten kan uppfattas som kontroversiell.
– Vi hoppas på en bra diskussion om de etiska och juridiska aspekterna av verksamheten, och är positiva till att frågan prövas i relevanta instanser.
Psykologförbundets Etikråd har dock inga fördömanden att komma med. Patrik Lind, ordförande för Etikrådet, påminner dock om att psykologer inte har med sig någon kunskap om kemiska substanser från grundutbildningen.
– Så det ställer förstås krav på din professionalitet i hur du förhåller dig till gränserna för din egen kompetens. Detta gäller förstås hela tiden när du arbetar som psykolog, och då särskilt när metoder är outforskade eller i sin linda.
Kristina Taylor, Psykologförbundets ordförande, säger att hon inte vill moralisera samtidigt som gränsen alltid är fin mellan “lovande resultat” och “bristande evidens”.
– Förbundets yrkesetiska principer handlar om att använda beforskade och säkra metoder, men också att utgå från klientens specifika situation och utifrån befintlig kunskap våga utforska det hittills okända som skulle kunna komma människor till gagn.
Är det acceptabelt att psykologer förser klienter med substanser som är narkotikaklassade i Sverige?
– Ja, under förutsättning att psykologen följer lagar, EBPP och våra yrkesetiska principer. Dessutom beskriver de tydligt på sin hemsida vad de erbjuder för slags tjänster och vad de inte erbjuder, och det är en helt privatfinansierad verksamhet, säger Kristina Taylor.
Per Carlbring, professor i klinisk psykologi och medlem i Nätverket för psykedelisk vetenskap, berättar att det just nu pågår forskning på Karolinska institutet om psilocybin har effekt på depression. Han har nyligen hört talas om mottagningen Nysnös planer på retreats i Holland.
– Som jag uppfattat verksamheten är det inte tal om behandling av psykisk ohälsa, utan snarare ett själsligt och psykologiskt utforskande hos personer som jag gissar är väl screenade. Hur effektivt detta verkligen är känner jag inte till. Men visst stöd verkar finnas, säger han.
Fotnot: Enligt Högsta domstolen är psilocybin i farlighets- och straffvärdehänseende att jämställa med ecstasy, LSD och amfetamin. Narkotikasmuggling anses som ringa vid mängder understigande 100 gram torkad svamp innehållande pscilocybin. Straffskalan för ringa narkotikasmuggling är böter eller fängelse i högst sex månader (NJA 2016 s. 279).
Läs mer: Psykedelisk vetenskap ute ur skamvrån
Filip Bromberg skriver om psilocybin i magasinet Folkvett.