Under sommaren har vi kunnat läsa om hur flera regioner vid en rundringning av DN erbjudit möjligheten att välja bort läkare och tandläkare med »utländsk bakgrund« och att Diskrimineringsombudsmannen ska kalla till sig ansvariga i landets regioner för samtal om förekomsten av rasism och diskriminering inom vården.
Det är naturligtvis viktigt att denna granskning gjorts och att den nu följs upp ordentligt av politiken tillsynsmyndigheter och verksamhetsansvariga. Men också att vi andra som har ansvarsuppdrag inom hälso- och sjukvården funderar över vad kan vi göra för att uppmärksamma och förebygga att vårdpersonal diskrimineras.
När jag skriver detta har augusti precis börjat vilket innebär att flera Prideevenemang väntar runt hörnet. Årets tagline för World Pride är #YouAreIncluded och sätter ljuset på ytterligare diskrimineringsgrunder som kränker rätten till jämlik och självklar inkludering för alla. Som bara ett av många exempel vet vi att transpersoner ofta möts av fientlighet fördomar och diskriminering och att detta inom vården gäller såväl för patienter som för vårdpersonal.
Så på vilka grunder tycker vi att människor ska få välja – men framför allt välja bort – behandlare? Hur ska vi egentligen hantera valfrihet inom vården och i samhället i stort och hur gör vi när en individs personliga önskemål krockar med andra individers rättigheter? Frågor som konstant behöver ställas för att vi inte ska vaggas in i en falsk trygghet om att lagstiftning etiska plattformar och människors moral räcker.
En av läkarna DN intervjuat i sin granskning säger »Det tar på en riktigt mycket. Jag är född här och har gått igenom hela processen till att bli doktor med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen […]« Jag skäms när jag läser det vill värja mig och peka på någon annan. Samtidigt som jag inser att den impulsen motverkar förståelsen för att jämlikt bemötande inte är en självklarhet att diskriminering förekommer överallt och att jag utan att vilja det ingår i de ojämlika strukturerna. Vilket betyder att jag kan bidra till en förändring.
Kristina Taylor, ordförande