Psykologerna flyr primärvården i Skellefteå, hittills har fem sagt upp sig.
Brister i arbetsmiljön uppges vara orsaken.
–Vi tappar farten, säger Annalena Pejok, 2:e vice ordförande i Psykologförbundet och ledamot i Psykologföreningen Region Västerbottens styrelse.
Redan i november förra året gick de psykosociala teamen inom primärvården i Skellefteå sjukvårdsområde i Region Västerbotten samman och skickade ett nödrop till ledningen.
”Personal flyr och patienter mår dåligt. Denna negativa utveckling måste vända, medan det fortfarande finns något att vända”, hette det i nödropet.
Men sedan dess har inget förändrats, inte heller efter att lokaltidningarna Västerbotten-Kuriren och Norran rapporterat om psykologflykten. Under de senaste 1,5 åren har fem av åtta psykologer i basenhet Nord i Skellefteå valt att lämna sina tjänster.
Martin Lindgren, specialistpsykolog på Morö Backe hälsocentral, är den senaste som fått nytt jobb.
–Vi försöker anpassa oss till resurserna men vi hinner inte med arbetet. Det blir kortare besök men framför allt färre och vi kan inte erbjuda psykologbehandling, säger han till Norran.
Camilla Andersson, närsjukvårdschef, säger till Norran att ”psykisk ohälsa är ett jätteviktigt område” men tillägger:
–En del områden har fått stå tillbaka när det gäller förbättringar. Pandemin slukar resurser just nu.
Den förklaringen håller inte, anser Annalena Pejok.
–Den negativa utvecklingen hade börjat redan före pandemin och trots att området sägs vara prioriterat har det varit omöjligt att få till möte med närsjukvårdschef.
Annalena Pejok berättar att psykologföreningen i Region Västerbotten nu kartlägger psykologernas arbetsmiljö.
Men hon har också lyft frågan i Psykologförbundet centralt.
–Behöver vi slipa på våra strategier och stöd till de lokala föreningarna vid psykologflykt från en arbetsplats? Vi vill ju se en positiv utveckling av psykologers arbetsmarknad. När motsatt process startar och nyckelpersoner försvinner tappar vi enormt mycket fart.