Psykolog som i samband med att dokumentärfilmen My life my lesson visats föreläst om hur barn påverkas av att bevittna eller själv bli utsatt för våld i familjen. Nyligen hade My life my lesson biopremiär, en film som bland annat Psykologförbundet är medfinansiär av.
– Filmen visar på ett väldigt bra sätt konsekvenser av att som barn tvingas bevittna hur en förälder eller styvförälder utsätter den andra föräldern för våld, säger Peter Rösare.
I My life my lesson får man följa 16-åriga Felicia då hon försöker hantera konsekvenserna av det våld hon bevittnat som barn. Peter Rösare skriver på uppdrag av Sveriges kvinnojourers riksförbund nu en bok om hur barn som bevittnar våld i familjen påverkas. Vad skulle du själv lyfta fram som de viktigaste budskapen i My life my lesson, Peter Rösare?
– Filmen visar på ett väldigt bra sätt konsekvenser av att som barn tvingas bevittna hur en förälder eller styvförälder utsätter den andra föräldern för våld. Att bevittna våld mot mamman är för ett barn en oerhört skrämmande upplevelse och konsekvenserna kan följa barnet under lång tid. Filmen pekar också på ett vanligt problem: fast mamman och barnen flyttar ifrån den våldsutövande pappan så fortsätter de att vara hotade av honom.
Vilken roll kan filmen spela för att lyfta fram den här problematiken och öka kunskapen om den?
– Den kan bland annat använda vid socionom-, psykolog- och sjukvårdsutbildning. Varför jag nämner dessa utbildningar är för att det här stora samhällsproblemet knappt berörs på dessa utbildningar.
– Filmen kan användas för att åskådliggöra ett antal generella teman som ofta finns inblandade när det handlar om att en förälder eller styvförälder utsätter den andra föräldern för våld.
Hur vanligt är det att barn bevittnar våld i familjen?
– Kommittén mot barnmisshandel (SOU 2001:72) uppskattar att tio procent av alla barn någon gång har varit med om att den ena föräldern/styvföräldern har utsatt den andra föräldern för våld. Fem procent av barnen har varit med om det vid flera tillfällen. BUP Gamlestaden gjorde en undersökning 2007 om hur stor andel av mammorna som kom till mottagningen hade blivit utsatta för våld av sin partner. Det visade sig att drygt tjugo procent hade blivit utsatta för våld av barnets pappa eller styvpappa. Det bör man tänka på både gällande familjer man möter inom BUP och i socialtjänsten. Det är viktigt att ha bra rutiner för att fråga efter våld när kontakten påbörjas.
Vilka är de allvarligaste konsekvenserna för barnen?
– Det finns flera möjliga konsekvenser. Barnen kan drabbas av PTSD, och i många fall utveckla en desorganiserad anknytning och få svårigheter med affektreglering och mentalisering. Något som jag tycker är allvarligt är att de symtom som traumatiserade barn uppvisar kan tolkas som andra diagnoser. Barn som uppvisar lättväckt oro, förhöjd vaksamhet, svårighet att komma till ro, lättstörda, hyperaktivitet och sänkt impulskontroll, kan ses som tecken på ADHD.
Under mars och april kommer My life my lesson att visas på biografer i Stockholm, Norrköping, Jönköping, Malmö, Uppsala och Karlstad. Se aktuella biografer på www.mylifemylesson.org.
TEXT
Peter Örn