Hon har blivit ansiktet utåt för compassion. I böcker, appar och filmer sprider hon självmedkänslans budskap. Psykologen och forskaren Christina Andersson har introducerat compassionfokuserad terapi (CFT) i Sverige, och nu gläds hon åt att allt fler psykologer intresserar sig för metoden.
Text: Anna Wahlgren
Christina Andersson är 27 år och ligger på en intensivvårdsavdelning. Hon är svårt hjärtsjuk och via en plastslang i armvecket får hon dropp. Hon är sängbunden i flera månader och har tid att fundera över bemötandet från olika läkare. En av dem hastar förbi under den sedvanliga ronden. Det är fredagseftermiddag han är stressad och meddelar i förbifarten: »Vi har hittat bakterier i ditt hjärta och vi kommer antagligen att behöva ta bort klaffen. Men troligtvis kommer du att kunna leva ett ganska bra liv ändå. Vi ses efter helgen.«
– Och där skulle jag ligga och vänta till måndag morgon titta ut genom fönstret och försöka smälta hans besked. Jag trodde att mitt liv var över.
Hon minns också kardiologen som klev in i sjuksalen med sitt följe av AT-läkare. Hon sträckte artigt fram handen för att hälsa men han ryggade tillbaka när han kände hennes febersvettiga hand mot sin.
– Han drog blixtsnabbt bort handen och torkade av den på rocken. Jag översköljdes av skam jag kände mig så otroligt dum.
Men hon minns också läkarna som tog sig tid. Han som noterade vilka böcker hon läste och som pratade litteratur så fort tillfälle gavs. Och han som la sin hand på Christinas knä tittade henne i ögonen och med trygg röst sa: »Du det kommer att bli bra det här.« Så små insatser men de påverkade henne starkt. Hon började fundera över vilken känsla man kan skapa hos en annan människa genom bemötandet. Och hon bestämde sig för att lägga ekonomkarriären på hyllan och utbilda sig till psykolog.
Intervjun görs på en lunchrestaurang i Stockholm. Christina är klädd i en tjock mjuk polotröja. Om kroppen är varm är det lättare att känna sig trygg och därmed blir compassion mer tillgängligt menar hon. Det brukar hon påpeka när hon håller föredrag. Christina använder genomgående det engelska ordet compassion.
– Compassion är ett psykologiskt begrepp som har med medkänsla att göra men som säger något mer och som omfattar både det kognitiva känslomässiga och beteendemässiga.
Terapimetoden CFT har funnits i Sverige i snart ett decennium delvis tack vare Christina. Metoden handlar om att utveckla medkänsla både med sig själv och andra och att få tillgång till sitt inre biologiska trygghetssystem. Christina beskriver CFT som en blandning av KBT och PDT. Det är en integrativ terapiform med bas i neurovetenskap evolutionsteori anknytningsteori affektteori och inlärningsteori men också i den österländska filosofin.
Under senare år har Christinas eget liv mest handlat om compassion. Hon har stått med ena benet i forskningen och det andra i den kliniska verksamheten. Hon genomförde den första svenska studien i compassionträning på anhöriga till cancerpatienter och skrev den första boken på svenska om CFT. Hon har precis avslutat två studier: en där hjärtpatienter får compassionträning en där studenter via en app får träna upp ett compassion-mindset. Någon gång under nästa år kommer hon att disputera.
Men för henne handlar compassion inte bara om terapi och forskning det är en attityd till livet och ett sätt att leva.
– Det är ett sätt att hantera de motgångar och smärtsamma upplevelser som ingår i livet och ett förhållningssätt till andra människor och en själv som går ut på att man är omtänksam vänlig och vill hjälpa sig själv och andra att minska lidande. Med hjälp av compassion kan vi möta livets svårigheter med värme vänlighet omsorg och förståelse i stället för självkritik och krav på prestation.
Redan under psykologutbildningen då hon gjorde praktik på stressmottagningen på Karolinska kom hon i kontakt med compassion.
– Jag jobbade med Walter Osika som hade träffat Dalai lama i samband med att det etablerades ett compassioncenter vid universitetet i Stanford. I samma veva träffade vi presidenten för Mind & Life Institute som är ett forskningsinstitut där västerländsk medicin möter österländsk kunskap. Jag åkte dessutom på retreat till Skottland och träffade flera av världens ledande compassionforskare däribland Paul Gilbert. Jag kände starkt att det måste skapas ett compassioncenter också i Sverige. Tillsammans med Stefan Einhorn etablerade vi Centrum för social hållbarhet. Nu finns liknande center både på KTH och Handelshögskolan i Stockholm.
Hon ser ett stadigt växande intresse för compassion inom kåren. Hennes egna kurser efterfrågas i allt större utsträckning.
– Många psykologer pratar om compassion men med andra termer. Personligen föredrar jag förstås CFT som ju är en strukturerad modell. Jag tror att compassion ligger i tiden vi behöver ett riktmärke av godhet i det samhälle vi lever i. Numera finns CFT inom primärvården företagshälsovården och psykiatrin samt på ungdomsmottagningar. Och tusentals svenskar använder min app.
Christina jobbar gärna i nya kanaler – huvudsaken är att nå ut. Hon har lanserat en app spelat in virtual reality-filmer och nu ska hennes självhjälpsprogram lanseras på 1177 Vårdguiden.
–1177 Vårdguiden når ut till många så där känns det viktigt att vara. Primärvårdspatienterna kan ta del av det vanliga compassionprogrammet men jag har också gjort ett självmedkänsloprogram för vårdpersonal. Det är bra med olika format så att metoden kan anpassas efter olika målgrupper. Appen är väl den som är mest tillgänglig det är säkert hundratusen svenskar som har laddat ner den.
Men det finns ett före det liv som är nu. Då var hon en aktiv person som bockade av saker utan att reflektera särskilt mycket. Hon såg till att få bra betyg kom med i landslagslaget i fotboll och när hon skulle läsa ekonomlinjen på universitet i Umeå läste hon andra kurser parallellt.
– Bara för att man är duktig behöver det inte betyda att man är lycklig i det man gör. På universitetet började jag få stressymptom. Jag blev orolig och hade ont i magen. Det var nytt för mig ingen hade berättat för mig vad ångest var. Men jag kände starkt att jag var inne på fel väg. Det är inte det här som kommer att göra mig lycklig tänkte jag. Jag var grundligt olycklig. Jag tog en paus från studierna och flyttade hem till Övik.
Christina hejdar sig lite funderar över hur öppenhjärtig hon ska vara. Hon är noggrann med sin integritet om inte annat så för patienternas skull de behöver inte känna till mer än nödvändigt om henne. Christina vill låta det privata vara privat men just det här – att må dåligt som ung vuxen – tycker hon är viktigt att föra fram.
– Jag var duktig på att ta hand om mig – jag både tränade och undvek godis – trots det signalerade kroppen att den inte mådde bra. Jag gick och pratade med någon om min stress och fick rådet att andas i fyrkant. Men jag var ung och inte mottaglig för den typen av råd. Jag hade behövt compassion men det fanns inte i Sverige då.
Christina drogs med förkylningar och blev aldrig riktigt frisk. I samma veva gick hon till tandläkaren och gjorde en rotfyllning. Exakt vad som hände vet hon inte än i dag. Om hon hade halsfluss och om bakterier från tandoperationen letade sig ner mot hjärtat. Men hon blev ordentligt sjuk och inlagd på intensivvårdsavdelning. Läkarna hittade bakterier i hjärtklaffen och i flera veckor vårdades hon med dropp.
– En dag när jag skulle få behandling – det råkade vara min födelsedag jag skulle fylla 27 – så kände jag att något inte stämde. Jag kunde inte andas. Personalen sa att det inte var någon fara att allt såg normalt ut och försvann ur rummet. Det började snurra i huvudet och jag kände »Nu dör jag på min egen födelsedag.« Sen föll jag – rätt på larmknappen. Det räddade mitt liv personalen hann dit och jag vaknade upp med syrgas. Jag hade en blodpropp som löstes upp i hjärtat. I flera månader fick jag fragminsprutor. I dag är jag frisk kontrollerna har visat att jag har ett starkt och friskt hjärta.
Men efter det tog livet en ny riktning. Med sin bakgrund både inom ekonomi och sociologi är det kanske inte så konstigt att hon fastnade just för compassion funderar hon i efterhand.
– Jag hade en bred insats in i psykologin. Och compassion är också brett du kan närma dig compassion från många olika håll. Praktiskt existentiellt men också fysiologiskt. Du kan prata både anknytningsteori och hjärna beroende på vem patienten är och behöver. Den spännvidden tilltalar mig. Dessutom är förklaringsmodellerna konkreta och enkla. Inom psykologin finns det annars så många svåra modeller och de kan visserligen boosta psykologens ego men CFT:s enkla förklaringsmodeller passar mig.
De senaste åren har Christina levt en stor del av sitt liv i Örnsköldsvik. När hon satt punkt i den senaste boken kände hon att hon behövde göra något annat. Jobba mer praktiskt inte bara vara i tankar och teorier. Så hon köpte en tomt vid havet och blev byggmästare.
– Det var jättehäftigt att få vara i ett helt annat sammanhang. Vad händer med mig när jag ägnar mig åt färg och form? I flera år har jag varit nöjd med att gå där uppe och tänka. Samtidigt känner jag att jag har ett uppdrag i livet. Jag älskar mötet med patienter men jag älskar också det vetenskapliga. Jag vill göra båda.
Compassionfokuserad terapi
En integrativ terapiform som har utvecklats av den brittiske psykologiprofessorn Paul Gilbert. Till en början var terapifokus människor som beskrev självkritik och skam. Senare vidgades metoden till att behandla depression ångest, ätstörningar, ilska och låg självkänsla. Den fokuserar på att stärka människans förmåga till omsorg om sig själva och andra.