Jaime Aleite, Psykologförbundets förhandlingschef, är kritisk till las-utredningens förslag.
Han hoppas att parterna får en ny chans att förhandla.
–Politikerna måste besinna sig, säger han.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdade under söndagens partiledardebatt att hela fackföreningsrörelsen motsätter sig Las-utredningens förslag.
Jaime Aleite bekräftar att det stämmer för Psykologförbundets del.
–Förslaget är extremt hotfullt, säger han.
Jaime Aleite vänder sig mot flera delar i förslaget. I företag med färre än femton anställda kommer det till exempel inte längre vara möjligt att ogiltigförklara uppsägningar av personliga skäl. Det innebär att arbetsgivaren inte behöver betala lön fram till att tvisten prövas i Arbetsdomstolen, vilket tar minst ett år.
–Den som blir uppsagd av personliga skäl kommer inte orka att driva processen. Den ekonomiska och psykosociala belastningen blir för stor, säger Jaime Aleite.
Han menar att de nuvarande reglerna sätter press på arbetsgivarna att hitta lösningar istället för att säga upp av personliga skäl.
Jaime Aleite är också kritisk till förändringen av turordningsreglerna. I dag får en arbetsgivare med högst tio medarbetare undanta två anställda från principen sist in först ut. Enligt förslaget ska arbetsgivarna framöver, oavsett företagets storlek, få undanta fem anställda från principen sist in först ut.
–Fem är väldigt många. I förlängningen ger förslaget en ny typ av arbetsplatser, där de anställda kommer vara tysta och avstå från att kritisera.
Moroten i förslaget, att arbetsgivarna ska bli skyldiga att erbjuda kompetensutveckling, ger han inte mycket för.
–Det är alldeles för luddigt. Att ge en arbetstagare en bok att läsa hemma, är det kompetensutveckling? Ingen vet, säger han.
Hans förhoppning är att parterna får en ny chans att förhandla.
–Vad jag förstått stod parterna när varandra, säger Jaime Aleite.
Fotnot: Las-utredningens förslag är nu ute på remiss. Här kan du ta del av de remissvar som hittills kommit in.