Psykologparet Hanna Granroth Palm och Thomas Palm förverkligade sin dröm och flyttade till ett öde naturreservat i Spanien. Men de fortsatte att jobba som psykologer över nätet och fler är lockade att bosätta sig utomlands, visar Psykologtidningens rundringning.
Text: Maria Jernberg
Med digitaliseringen av psykologtjänster har mycket förändrats. I stället för i personalrummet på Akademiska äter Hanna Granroth Palm nu sin lunch utanför familjens finca, bland bräkande bergsgetter och vågskvalp som slår mot trallen.
– När jag studerade till psykolog för 15 år sedan var det en sorg att det i vårt yrke var svårt att jobba internationellt eftersom språket är vårt verktyg säger Hanna Granroth Palm.
På Hanna Granroth Palm och Thomas Palms gård finns olivträd och mark för odlingar. Grisar och höns har tidigare huserat på gårdsplanen. Vid sidan av sina anställningar försöker paret få igång det lilla jordbruket igen. Men deras liv har inte alltid sett ut så. För tre år sedan arbetade de som kliniska psykologer i Uppsala. De bodde i en central lägenhet med sina två barn och fantiserade om att leva i ett varmare klimat i södra Europa att om möjligt skapa ett helhetscenter med grön terapi. På en resa med husbil fastnade de för en plats utanför Malaga. Beslutet att utvandra växte sakta fram.
– Men så budade vi på det här huset som vi inte kunde släppa. Då insåg vi att det höll på att hända säger Thomas Palm.
De sa upp sig och en sen kväll lade Thomas Palm ett skambud på en lastbil. Strax efter fick han ett meddelande om att han kunde hämta sin bil.
– Den var av modell större och inte i bästa skick och grejen var att jag saknade lastbilskörkort.
Det tog ett antal månader innan vi kom iväg. Att få spansk psykologlegitimation är krångligt och ingen av dem pratar spanska. Planen var inledningsvis att starta en nätbaserad verksamhet men så började de digitala vårdbolagen etablera sig. Paret fick anställning hos Mindler.
– Vi har varsitt arbetsrum här hemma där vi samtalar med patienterna. Terapi blir aldrig tråkigt det är som att öppna en ny dörr varje gång fast jag saknar mitt team och kollegor. Den sociala biten i fikarummet säger Hanna Granroth Palm.
Förhoppningen fanns om att gå ner i arbetstid men det visade sig att det behövdes pengar till renovering. Medan barnen är i skolan jobbar de intensivt. De kan schemalägga som de vill så länge de genomför 40 samtal i veckan. Jesper Enander psykologchef på Kry säger att företaget i grunden är positiva till arbete från utlandet. – Det ger en större flexibilitet för medarbetarna och ökad tillgänglighet för patienterna. Det blir ju en person till som kan jobba så fler kan få behandling snabbt.
Hittills har Kry endast enstaka psykologer som bor utomlands men Jesper Enander tror att det kommer att bli vanligare. Doktor 24 har i dagsläget inga men får allt oftare ansökningsbrev där det anges som en lockande möjlighet.
– Vårt journalsystem fungerar inte utanför EU men inom EU kan våra psykologer bosätta sig som de vill säger Hanna Rohani operativ chef för psykologflödet på Doktor 24.
Jesper Enander ser inga problem rent kliniskt:
– Vi har riktlinjer och kvalitetsledningssystem som gör vården patientsäker och som fungerar lika bra utanför Sveriges gränser.
Hanna Granroth Palm och Thomas Palm känner sig trygga med att få stöd från ledningen över nätet och behöver aldrig vara på plats i Sverige. Handledning och internutbildning erbjuds online. De har också varandra att diskutera med. Att vara ensam psykolog under en lång period kan annars vara en risk:
– När man inte har ett sammanhang kollegor och handledning är det lättare att hamna fel. Det leder till en brist på perspektiv som till syvende och sist handlar om patientsäkerhet. Ofta sker det gradvis utan att man är medveten om det själv säger Patrik Lind Etikrådets ordförande.
Ett arbete brukar också vara en väg in i ett nytt samhälle. Som digital nomad får man hitta andra sätt:
– Genom barnens skola har vi blivit en del av det spanska samhället och jag lär känna människor tack vare mitt lokala engagemang i miljöfrågor säger Hanna Granroth Palm.
För framtiden har de kvar drömmen om helhetscentret men de är tveksamma till om de någonsin kommer att lära sig tillräcklig spanska för att kunna arbeta på språket.
– Men vem vet? Och jag trivs bra med hur vi har det nu. Med friheten och att varje dag befinna mig mitt i den väldiga naturen mellan berg och hav.
Fakta/Att tänka på vid flytt till utlandet
Skatt: Hur beskattning ska ske beror på psykologens anställningsform och vilket skatteavtal Sverige har med det aktuella landet. Skatteverket råder därför alltid individen att kontrollera med skattemyndigheterna i båda länderna.
Lagar: I EU:s direktiv om gränsöverskridande vård anges vilket lands hälso- och sjukvårdslagar som ska gälla. Om psykologen är bosatt utomlands men arbetar för svensk arbetsgivare mot svenska patienter är det troligt att det är den svenska hälso- och sjukvårdslagen. Psykologförbundet råder dock alltid psykologen att undersöka frågan hos Socialstyrelsen i Sverige, motsvarande myndighet i boendelandet samt IVO då länder kan göra olika bedömningar.
Svensk psykologlegitimation: Gäller endast i Sverige. Vilka krav som ställs för att få legitimation i ett annat land varierar.
Arbetsförhållanden: Se till att skapa ett nätverk och hitta kollegialt stöd för att säkerställa fortsatt professionalitet. För att tillgodose ett socialt behov kan det till exempel vara en god idé att ha en plats på ett företagshotell.
Källor: Britt-Marie Hallberg Eriksson på Skatteverket Nils Erik Solberg på Psykologförbundet Patrik Lind från Etikrådet och Hanna Granroth Palm.