Det amerikanska psykologförbundet APA spelar en aktiv roll i den i USA politiskt kontroversiella klimatfrågan. Organisationen planerar att möta beslutsfattare för att diskutera klimatkrisen under 2020.
Text: Jonas Cullberg
Skogsbränderna i Kalifornien tvingade hundratusentals att lämna sina hem under hösten. I Florida leder de stigande havsnivåerna till att vattnet flödar in över Miami med jämna mellanrum. Klimatkrisen påverkar amerikanerna allt mer, vilket har fått American Psychological Association, som organiserar 118 000 psykologer, att ge sig in i frågan.
– Psykologin som vetenskap försöker förstå mänskligt beteende och visa hur det utvecklas och kan förändras, och är därför användbar för att ta itu med denna globala fråga, skriver APA:s ordförande Rosie Phillips Davis i ett mejl till Psykologtidningen. Hon betonar också att
extremväder som orsakas av klimatförändringar kan leda till problem med psykisk ohälsa för dem som drabbas, som stress, ångest, depression och missbruk, vilket gör detta till en relevant fråga för APA.
– Det rör sig om tillstånd som kan behandlas av psykologer, säger Rosie Phillips Davis.
APA:s engagemang i klimatfrågan började 2008 efter att psykologer i organisationen uttryckt oro över den roll som mänskligt beteendet spelar i problemet.
– Flera av APA:s medlemmar såg klimatförändringar som en viktig fråga för mänskligheten och det märktes ett ökat intresse från psykologiforskare, berättar Howard Kurtzman, vice vetenskapschef
på APA.
Det har bland annat resulterat i att APA bildat en särskild enhet för klimatfrågor och släppt rapporter om klimatkrisens påverkan på mental hälsa. APA har också givit ut en guide om klimatpsykologi riktad till anställda inom vården.
Fokus i APA:s klimatarbete ligger på att undersöka hur klimatförändringarna påverkar den mentala hälsan och vad psykologiforskningen kan bidra med i krisen. Under 2020 planerar organisationen att trappa upp engagemanget och försöka starta en direkt dialog med amerikanska beslutsfattare.
– Vi kommer att föra samtal med politiker om att bevisen är överväldigande för att klimatförändringarna är verkliga och orsakade åtminstone delvis av mänsklig aktivitet. Vi kommer att uppmuntra beslutsfattare att införliva kunskaper från psykologisk, beteendevetenskaplig och samhällsvetenskaplig forskning i utformningen av politiska åtgärder, säger Howard Kurtzman.
Klimatkrisen är politiskt kontroversiell i USA, trots vetenskapligt konsensus om orsakerna. President Donald Trump är en utpräglad
klimatskeptiker, något som yttrat sig i allt från USA:s utträde ur Paris-avtalet till öppet hån av Greta Thunberg. Bara var fjärde republikansk väljare håller med om påståendet att jorden blir varmare på grund av mänsklig aktivitet.
– Det är en laddad fråga, säger Russell Shilling, vetenskapschef på APA.
– Men APA är en politiskt obunden organisation. När vi driver en fråga gör vi det helt utifrån vetenskap.