Vi vill lyfta fram det positiva med sex och hur vi själva kan påverka den sexuella upplevelsen. Sex handlar om både emotioner och kognitioner, säger Ida Flink, psykolog och docent i psykologi, som tillsammans med psykologiprofessorn Steven Linton skrivit en bok om sex.
I stort sett all psykisk ohälsa sätter spår i det sexuella samlivet. Och tvärtom, sexuella problem i parrelationen har som regel psykologiska följdverkningar. För den enskilde och för relationen. Men i frågespalter, böcker och i det allmänna samtalet om sexualitet saknas i alltför stor utsträckning de psykologiska perspektiven.
Det menar psykologen och forskaren Ida Flink, som tillsammans med psykologiprofessorn Steven Linton nu släpper boken Du, jag och sex: Om lust och närhet i parrelationen. Båda är verksamma vid Center for Health and Medical Psychology (CHAMP) på Örebro universitet.
– Det finns en rad experter som ofta uttalar sig i olika sammanhang, som sexologer, coacher och kuratorer. Och visst har exempelvis sexologer sin plats, men de saknar den psykologiska bredden. Det handlar om problem där såväl emotioner som kognitioner är inblandade, säger Ida Flink.
Ida Flink arbetar i sin forskning med personer som lider av underlivssmärta, främst kvinnor, och det är problem som många gånger har en förödande inverkan på samlivet.
– I vår bok har vi dock tagit ett mycket bredare grepp. Avstampet är vad sex betyder för relationen och hur vi själva kan påverka upplevelsen av sex. Vi vill inte minst lyfta fram det positiva med sex, bland annat genom att presentera en rad konkreta tips och knep för att skapa ett bättre sexliv. Det finns inget som är rätt eller fel så länge båda är nöjda, säger hon.
Boken kan bli ett bra verktyg för psykologer i klientarbetet, tror Ida Flink. Sex tycks vara ett känsligt ämne även för en profession som är särskilt tränad i att hantera svåra samtal.
– Det finns studier som visar att psykologer ofta har svårt att tala med klienter om sex, att de gärna undviker det för att de inte vet hur frågorna ska ställas eller hur de ska hantera svaren. De har lättare att ställa frågor om självmordstankar än om sex, säger Ida Flink.
Som lärare på psykologprogrammet vid Örebro universitet har Ida Flink även upplevt hur den nya generationen psykologer kan ha svårt att tackla ämnet. Kursmomentet om sex ges på termin 9.
– Jag blev särskilt uppmärksammad på det den gången vi gav kursen och hälften av de manliga studenterna försvann efter lunch då det skulle handla om praktiska övningar. Jag förstod efteråt att det berodde på rädslan för övertramp, att man som manlig student skulle kunna upplevas som pervers om han frågade en kvinnlig patient om saker som rör sex, säger hon.
Nu har det momentet i hälsopsykologin kompletterats med inslag som handlar om den obekväma känslan som många kan känna inför klientsamtal om sex och hur man som blivande psykolog kan arbeta med den osäkerheten.