Jag hoppas att ni under sommaren fått en välförtjänt vila och nya krafter att ta itu med era
viktiga arbeten. Jag vet att många har det tufft på arbetet och det är nödvändigt med återhämtning för att orka. Hur psykologers arbetsmiljö ser ut idag kommer vi under hösten få en bild av utifrån svaren på den arbetsmiljökartläggning som genomförts under försommaren. Med den kartläggningen som underlag kan vi ytterligare stärka arbetet kring psykologers arbetsmiljö.
Sommaren på Psykologförbundets kansli har självklart inneburit nödvändig återhämtning efter ett intensivt år. Helt stilla har det emellertid inte varit. På Almedalen har vi som vanligt haft aktiviteter för att visa på psykologisk kunskap och vad psykologer kan bidra med. Vi hade sex välbesökta seminarier och ett viktigt engagemang från ett antal av förbundets nätverk och nationella föreningar. Ämnena på seminarierna var alltifrån hur vi kan arbeta preventivt med små barn till bristen på psykologer i primärvård, psykologisk coachning och vad psykologer kan göra för klimatet. Viktiga frågor för samhället och vår välfärd. Seminarierna går att se på förbundets hemsida.
Viktiga samhällsfrågor har varit lite av temat under sommaren. Dels Almedalen, dels Pride där vi funnits med på lite olika håll, men också på en internationell psykologikonferens i Moskva. Min bedömning är att intresset för samhällspolitiska frågor och mänskliga rättigheter har ökat bland världens psykologer. Många seminarier i Moskva berörde eller handlade helt om sådana frågor. Det brittiska psykologförbundet lyfte också fram en plan för en global kampanj. En kampanj som ska visa för beslutsfattare vad psykologin och psykologer kan bidra med när politiska beslut ska fattas kring kritiska globala frågor. Den fråga man planerar börja med är klimatfrågan. För vår del känns det fantastiskt utifrån det arbete vi påbörjade kring den frågan inför Almedalen och som ska fortsätta under hösten.
Ett grunduppdrag är att värna våra medlemmars villkor i utbildning och arbete men vi har också uppdraget att göra psykologisk kunskap känd. Att vi kan göra det även när det gäller globala frågor som mänskliga rättigheter och en hållbar värld känns mycket bra. Psykologerna och psykologin har mycket att bidra med där.
Anders Wahlberg, förbundsordförande