4 frågor till Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg, som deltog i en paneldebatt om psykologi och immigration under den pågående psykologikongressen ECP2019 i Moskva.
Förutom du själv satt representanter från USA, Storbritannien och Portugal i panelen. Vad ligger bakom den här punkten på programmet?
-Det vara amerikanska APA som kontaktade bland annat oss och ville få med den här frågan. Vi har likartade situationer på flera vis och för psykologerna är det ofta likartade dilemman som vi har att hantera. Vi har exempelvis
alla svårare att arbeta när politiken krockar med våra etiska riktlinjer och våra uppgifter som psykologer.
Är det här frågor som ofta lyfts på vetenskapliga kongresser som ECP?
-Nej, men de har blivit mycket vanligare. Jag har varit på ECP sedan 12 år tillbaka och från att paneldebatter och symposier tidigare mest handlade om relativt smala ämnen har större samhällsfrågor fått ett allt större utrymme. Det är viktigt, tycker jag. Psykologer bör engagera sig i samhällsfrågor. Och på denna kongress, ECP2019, finns det ett flertal punkter kring klimatet, rättighetsfrågor etc.
Vad lyfte du själv för frågor under paneldebatten?
-Bland annat den stora samhällsförändring som skett i Sverige sedan 2014 och Reinfeldts ”Öppna våra hjärtan”, till dagens Socialdemokratiska politik som då, 2014, närmast skulle setts som rasistisk. Men även detta med långa asylprövningar etc. var något jag berörde.
Vad kom ni fram till? Något gemensamt uttalande eller liknande?
-Nej, syftet med paneldebatten var att mötas och diskutera frågan, inte att komma med nya förslag. Och egentligen var det ingen debatt; samstämmigheten var stor och vi upplever likartade problem.
Fotnot:
Den europeiska psykologikongressen ECP arrangeras vartannat år av EFPA, som är de nationella psykologiförbundens europeiska samarbetsorganisation. Nästa gång (2021) kommer Ljubljana, Slovenien, stå som värd för ECP.