PSYKOLOGTIDNINGEN GRANSKAR. Arbetsgivare avstår från att anmäla, domstolar missar att informera och Psykologförbundet har som princip att aldrig anmäla till Ivo.
Ifrågasatta psykologer undgår därmed att bli utredda.
– Vi behöver göra något åt det här, säger Kristina Taylor,
Etikrådets ordförande.
Inne på varuhustoaletten kände sig mannen iakttagen. Han tittade upp längs båsväggen och upptäckte handen med en mobiltelefon. Med en snabb rörelse ryckte han åt sig mobiltelefonen, rusade ut från sitt bås och konfronterade smyg-filmaren.
Tumult uppstod och smygfilmaren, som visade sig vara psykolog, kunde gripas. I mobiltelefonen hittade polisen ytterligare filmer från dusch- och omklädningsrum.
– Jag kommer inte ihåg de filmerna, sa psykologen och berättade att han arbetade på en mottagning med neuropsykiatriska utredningar.
Tingsrätten, som fällde sin dom i våras, tog hänsyn till att psykologen hade blivit avskedad och påföljden stannade vid 30 dagsböter för kränkande fotografering.
Men arbetsgivaren anmälde aldrig mannen till Ivo, och han har därmed inte fått sin lämplighet utredd.
– Vi gjorde en intern utredning som inte visade vårdskada eller risk för vårdskada, motiverar verksamhetschefen i ett mejl.
Petra Carlbaum, inspektör på Ivo, är kritisk och påminner om anmälningsskyldigheten i patientsäkerhetslagen.
– Om arbetsgivaren har avskedat personal för ett brott, då bör anmälningen till oss ske per automatik, säger hon.
Utöver lagen finns dessutom en förordning, som ställer krav på domstolarna att informera Ivo, då orsaken till avskedandet var ett brott. Men tingsrätten hörde aldrig av sig till Ivo.
– Vi har påtalat skyldigheten för domstolarna, men det är väl ändå lite si och så med den saken, säger Petra Carlbaum.
Ivo bevakar även nyhetsartiklar i media för att på eget initiativ kunna starta utredningar, och just detta fall är omskrivet i ett par artiklar.
– Vi har ingen heltäckande bevakning men om vi upptäcker något, då kan vi agera, säger Petra Carlbaum.
Kristina Taylor, Etikrådets ordförande, känner inte till fallet med psykologen som dömdes för kränkande fotografering. Men enligt Psykologförbundets rutiner skulle hon ändå inte ha gjort en anmälan, eftersom det inte ingår i Etikrådets arbetsbeskrivning.
– Som centralt organ i förbundet är det självklart att inte bedriva en egen agenda, säger hon.
Samtidigt känner hon till andra fall med allvarliga anklagelser mot psykologer. I samband med uppropen kring metoo, särskilt #vårdensomsvek, fick Etikrådet kännedom om flera psykologer som anklagades för grova överträdelser mot de etiska principerna.
– Jag lutar fortfarande åt att de borde anmälas till Ivo, säger Kristina Taylor.
Hon har tagit upp frågan med Psykologförbundet, både förbundsstyrelsen och kansliet, men förbundsdirektör Ulrika Edwinson försvarar de nuvarande rutinerna.
– Vi är inte en myndighet, utan ett förbund som stöttar våra medlemmar, säger hon.
Ulrika Edwinson ser dessutom svårigheter med att skapa ett förutsägbart system.
– När ska vi anmäla, vid vilka anklagelser ska vi agera? undrar hon och tillägger att vid allvarliga fall uppmanas patienter, som hör av sig till förbundet med kritik mot psykologer, att anmäla till Ivo.
– Men om patienten inte vill anmäla själv, då blir det svårt att hantera sekretessen om vi skulle göra det mot patientens vilja, säger Ulrika Edwinson.
Den norska psykologföreningen resonerar annorlunda och anmäler varje år två-tre medlemmar till Statens helsetilsyn, den norska motsvarigheten till Ivo.
– Vanligast är sexuella brott, men det kan också handla om annat, till exempel att psykologen varit berusad under behandlingen, säger Anders Skuterud, seniorrådgivare på norska psykologföreningen.
Han tycker att de dubbla rollerna är hanterliga.
– Inom psykologföreningen har vi en förhandlingsavdelning som företräder medlemmarna och vi har ett Etikråd som står självständigt, det fungerar.
Kristina Taylor instämmer och menar att psykologer ofta ställs inför situationer som innebär dubbla roller eller motstridiga intressen.
– Det ska vi kunna hantera som psykologer, och jag är övertygad om att vi som förbund både kan stötta medlemmar och agera vid kännedom om misstänkta överträdelser som handlar om grovt utnyttjande eller brott mot patienter, säger hon.
Att förlita sig på att patienterna själva gör en anmälan är vanskligt, anser Kristina Taylor, vilket ledamöterna i Etikrådet fick bekräftat i samband med #vårdensomsvek.
– Patienter som blivit utsatta skuldbelägger ofta sig själva, dessutom kan psykologen ha fått patienten att känna sig medskyldig, säger Kristina Taylor.
Enligt henne kan det ta många år innan patienten förstår att det handlar om ett övergrepp, därför har Etikrådet nyligen tagit bort tvåårsregeln för anmälningar.
Kristina Taylor menar att Psykologförbundet behöver kunna agera även för kårens skull.
– Det handlar om vår trovärdighet, och i den ingår att bevaka patientsäkerheten.
Den danska psykologföreningen anmäler inte psykologer till Sundshedsmyndigheterna, men har nyligen anlitat en advokatbyrå för att gå igenom rutinerna. Det finska psykologförbundet anmäler inte heller sina egna medlemmar.
– Men vi informerar patienter som vill att vi ska utreda en psykolog, att han eller hon kan göra en anmälan till Valvira (tillståndsmyndighet för social- och hälsovården), säger Katariina Ensomaa, ordförande för finska psykologförbundets etikråd.
Etik- och ansvarsrådet inom Sveriges Läkarförbund vill inte berätta om sina rutiner, men på Ivo känner man inte till några anmälningar från de svenska professionsförbunden med legitimerad vårdpersonal.
– Jag har inte hört talas om en enda sådan anmälan, säger Petra Carlbaum, inspektör på Ivo.
Fakta/Ivo-anmälningar
Arbetsgivare är enligt patientsäkerhetslagen skyldiga att anmäla legitimerade yrkesutövare vid skälig anledning att befara att patienter kan komma till skada. Även domstolar har en informationsskyldighet till Ivo, då legitimerad personal blivit avskedad. Om Ivo bedömer att det finns skäl för beslut om prövotid eller återkallelse av legitimation anmäler Ivo detta till HSAN.