Total enighet visades upp i riksdagsdebatten om psykisk ohälsa och beroendesjukdomar.
-Jag vill tacka alla i det eniga utskottet, sa Acko Ankarberg (KD) och uppmanade regeringen att införa ett huvudmannaskap vid samsjuklighet.
Ledamöterna i socialutskottet har låtit sig påverkas av Uppdrag Gransknings program om Sanne, som hamnade mellan stolarna i vården. Drabbad av både psykisk ohälsa och beroendesjukdom ville ingen ta på sig ansvaret för henne.
I riksdagsdebatten gick Centerpartiets Anders W Jonsson till hårt angrepp mot den nuvarande beroendesjukvården.
– Vi är på näst sista plats vid en EU-jämförelse. Det är fem gånger så många med narkotikaberoende som dör i Sverige jämfört med EU-genomsnittet. Det är bara Estland som har värre siffror än vad vi har, konstaterade han.
Anders W Jonsson anser att beroendepolitiken hittills har baserats mer på ideologier än vetenskap.
– På 1980-talet trodde man att om man bara har en nollvision och ser till att narkotikan försvinner helt och hållet kommer detta inte att vara något problem. Det är det som har lett till den repressiva politik som vi har i Sverige, där vi har sagt till människor som har hamnat i missbruk och insjuknat i beroendesjukdomar: Du får sluta använda narkotika. Då löser sig dina problem, sa han.
Karin Rågsjö, Vänsterpartiet, höll med.
– Det har varit decennier av marginalisering av människor med beroende, och specifikt av människor med beroende och psykisk ohälsa. Det innebär att detta är en grupp som har väldigt svårt att känna hopp och framtidstro.
Hon tillade att tillgången till psykologisk behandling är ojämlik.
– De som behöver hjälp i dag kan ju köpa den på stan om de har lite fetare plånbok, så att säga – bättre ekonomi och så vidare. Då blir det en klassfråga vilka som får de här samtalen.
Socialdemokraternas Ann-Christin Ahlberg lyfte att det är psykisk ohälsa som är starten till en beroendesjukdom. Hon påminde därför om att en ny vårdform för patienter med lättare psykisk ohälsa kommer att utredas. I den ingår Centerpartiets förslag att snabbutbilda samtalskonsulter, något som även lockar Moderaterna.
I talarstolen uppmanade Ulrika Heindorff (M) samtliga åhörare att läsa en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken “Vi behöver en New York-plan mot psykisk ohälsa”. I den ingår att snabbutbilda 250 000 personer i första hjälpen vid psykisk ohälsa.
– Med tanke på den ökade psykisk ohälsa som finns både i USA och här i Sverige finns det ett stort behov av att låta sig inspireras att ta helhetsgrepp och ha ett nytänkande, sa Ulrika Heindorff.
Psykologförbundet är motståndare till att snabbutbilda samtalskonsulter.