Matilda Holmström får de unga männen i Region Kalmar att söka psykologhjälp. För det tilldelas hon utmärkelsen Årets digitala psykolog.
– Det är män som aldrig haft någon kontakt men borde haft insatser från psykiatrin sedan de var tio år.

Ett trassligt garnnystan syns i bild och en röst säger ”reder du inte ut dig själv”? Det är ett av sätten som Matilda Holmströms enhet Digital psykisk hälsa marknadsför sig i sociala medier. Sedan 2023 finns mottagningen som en del av Region Kalmar. Här arbetar sex psykologer, en samtalsbehandlare och en kurator. De vänder sig till hela den vuxna befolkningen men har riktat sig särskilt mot unga vuxna.
– Vi har satsat hårt. Vi har en fantastisk kommunikatör som har hjälpt till att hitta ut i kanaler där unga människor rör sig: Snapchat, Youtube och Tiktok. Vi har mött ungdomarna där de är och varit på plats hos de ideella föreningarna i Torsås, på fritidsgården i Högsby och föreläst på folkhögskolor: allt för att normalisera hjälpsökande.
Satsningen har lett till att dubbelt så många unga män som i ordinarie verksamheter, har sökt vård. Hos Digital psykisk hälsa utgör de 20 procent av patienterna.
– De unga männen som hör av sig brukar vara rätt dåliga, de kan vara hemmasittare. Vi är inte sista instansen men ett jättebra steg på vägen. Vi kan stärka dem och motivera till nästa kliv i vårdkedjan.
Anmälan till Digital psykisk hälsa görs utan remiss på 1177. Enheten erbjuder olika insatser – videosamtal, en digital gruppbehandling som bygger på grunderna i dialektiskt beteendeterapi och kuratorskontakt.
– De kurativa samordnande insatserna är viktiga, för det är något många psykologer inte är lika bra på.
Videosamtalen utgår från det digitala behandlingsprogrammet Hantera tankar, känslor och beteenden som Matilda Holmström har utvecklat tillsammans med en kollega.
– Det är som en stor kbt-bank. I stället för att pressa in patienter i en färdigbestämd mall ville vi ha ett digitalt alternativ som individanpassas. Vi har videosamtal och däremellan får patienten arbeta i programmet.
Sedan november finns även ikbt i utbudet. Matilda Holmström ville i första hand att enheten skulle satsa på videosamtal då hon tidigare arbetat med ikbt i regionen med erfarenheten att många hoppade av och inte var så nöjda.
– Min erfarenhet sedan tidigare var att vi med ikbt inte fått de resultat vi ville ha. I höstas la vi till det i utbudet hos oss, eftersom det redan fanns inköpt i regionen, men bara tio personer har hittills valt ikbt.
Totalt har mottagningen haft 5500 besök sedan starten. Matilda Holmström är mycket glad över sin verksamhet och över priset som delas ut av nätverket för digitala psykologer. Hon fick beskedet på mejl klockan sex på morgonen.
– Jag är morgonpigg och min pappa är väldigt morgonpigg, så han var den första jag hörde av mig till. Han tapetserar sitt kontor med utklipp på sina döttrar, så det här gillade han.
Fotnot: Tidigare vinnare är Sarah Vigerland (2023) och Sara Wallén, (2022). Pristagaren utses av föreningen Digitala psykologer.