Några veckor in på 2025 är freds-, demokrati- och rättighetsfrågor fortsatt högaktuella i såväl Sverige som globalt. Den svenska arbetsmarknaden är under tryck, med avtalsrörelser i samtliga sektorer, nedskärningar, bristande resurser i många verksamheter samt fortsatt osäker konjunktur. Detta påverkar även en liten organisation som Psykologförbundet, på kort sikt genom ett högt tryck i många frågor, och på längre sikt behöver vi höja vår beredskap inom en mängd olika områden.
I januari lanserade UMO.se nytt innehåll med fokus på ungas psykiska hälsa. I deras arbete, på initiativ av SKR, utgör Psykologförbundets webb Psykologiguiden UNG en viktig del. Det känns glädjande att innehållet vi tagit fram nu får ökad spridning. Vid årsskiftet avvecklades även förbundets webb Psykologiguiden. Vår bedömning är att det i dag finns många andra som sprider psykologisk kunskap, därmed kan vi frigöra resurser att stärka psykologers position på andra sätt, exempelvis verka för fler specialistpsykologer och psykologer med ledningsansvar. En annan förändring är att vi slutat utfärda certifikat, enligt EuroPsy, beroende på det låga intresset hos svenska psykologer. Det svenska beslutet har lett till en viktig diskussion inom EFPA om hur vi bäst bedriver ett internationellt samverkans- och påverkansarbete.
Dessa förändringar är exempel på hur vi strävar efter att göra rätt saker för medlemmarnas pengar och intressen. Vad som är “rätt” kommer alltid vara en bedömningsfråga, liksom att väga olika intressen och behov mot varandra. För att vi ska kunna arbeta strategiskt, utifrån befintliga resurser, krävs prioriteringar som vi bedömer gynnar kåren som helhet – särskilt på lite längre sikt. Förbundsstyrelsens bedömningar bygger på gedigna underlag och konsekvensanalyser, ständig omvärldsbevakning, omfattande diskussioner – ofta under lång tid – och en demokratiskt stark organisation. Som alltid gäller: Ju fler som bidrar, desto starkare demokrati och möjlighet att nå framgång; varmt välkommen att engagera dig!
