Den första nordiska konferensen om digital psykologi har gått i mål.
–Jag är lite trött men framför allt glad över att det blev så lyckat, säger initiativtagaren Kristofer Vernmark, som grundade det svenska nätverket för digitala psykologer.
Text: Lennart Kriisa
På vilket sätt blev konferensen lyckat?
–För att intresset var så stort, runt 270 deltagare. Samtliga förbundsordförandena för de nordiska psykologförbunden deltog. Den isländska ministern för innovation och utveckling var också med.
Hur går det för Island?
–Väldigt bra, de satsar mycket på innovation. Ministern berättade att det bara tog två veckor att ställa om till digitalt under pandemin. Det är väldigt snabbt, fast Island är ju ett litet land.
Vilket nordiskt land ligger längst fram i utvecklingen?
–Svårt att svara på, det ser så olika ut. Danmark är i alla fall mitt uppe i en snabb utveckling, det konstaterade även deras förbundsordförande Dea Seidenfaden. Hon var ”blown away” över hur fort det går i Danmark. Nu har de startat ett nationellt centrum i Danmark, ett slags 1177 för den digitala utvecklingen. I Sverige är vi mer splittrade.
Hur då?
–Vi har en nationell plattform som regionerna kopplar upp sig mot, sedan är det upp till regionerna hur den ska användas. Jag tror att även Sverige behöver en nationell strategi, gärna ett nationellt centrum, för att ta reda på vart vi är på väg. I Sverige forskar vi också fram många digitala program som aldrig kommer till användning, de stannar inom akademin, det är synd.
Vilket land släpar efter?
–Möjligen Norge. Där finns ett visst motstånd kvar hos psykologerna vid implementeringen. Så är det inte längre i Sverige.
Några skeptiker finns väl kvar i Sverige?
–Jo, jag tror att det kan uppstå en digital mättnad när psykologer bara jobbar digitalt. Vi borde satsa mer på en mer hybrid tillvaro, där en psykolog träffar patienten i rummet och bedriver delar av behandlingen digitalt.
Pratade ni något om etiken?
–Absolut. AI kommer bli ett beslutsstöd för psykologer, det vill säga att ett antal indikatorer ska leda till en viss behandling. Då behöver vi diskutera var ansvaret ska ligga för behandlingen. Jag är positiv till den utvecklingen. Inom till exempel onkologin har det visat sig att AI fattar bättre diagnostiska beslut än en läkare.
Blir det en ny nordisk konferens?
–Vi får se. Först ska jag kolla igenom kursutvärderingarna och pratade med de andra som var med och arrangerade konferensen.