En psykolog och en professor i psykologi försöker övertyga landets domstolar om att så kallad föräldraalienation ska leda till dramatiska konsekvenser. Bland annat ska barnet isoleras från sin boendeförälder under 90 dagar.
Men domstolarna är skeptiska.
Text: Lennart Kriisa
Genomgång: Så dömer domstolarna vid föräldraalienation
Vårdnadstvisterna i Sverige ökar för varje år, och det blir allt vanligare att pappan eller mamman hävdar “föräldraalienation”, visar Psykologtidningens genomgång. Särskilt de senaste två åren syns en tydlig uppgång.
Psykologtidningen har gått igenom samtliga domar där föräldraalienation framförts i domstolar. Enligt förespråkarna handlar föräldraalienation om ett psykologiskt fenomen som förklarar varför en förälder blivit orättfärdigt bortstött av barnet. Totalt handlar det om närmare hundra domar då pappor eller mammor hävdat föräldraalienation. Oftast är det papporna som hävdar att de har blivit utsatta för föräldraalienation.
De första målen dyker upp runt 2010. Då var Lena Hellblom Sjögren ensam psykolog om att på pappornas begäran argumentera för att föräldraalienation hade uppstått. Tre gånger blev hon anmäld till Psykologförbundets etikråd.
De reflekterande samtalen “präglades av ett ställningskrig mellan dessa etikrådsmedlemmar och den berörda psykologen”, skrev Etikrådet i sin sammanfattning under 2012.
Lena Hellblom Sjögren förekom processen om uteslutning.
– Jag kunde inte vara kvar i en intresseförening som inte förstår det psykiska våld som de här barnen blir utsatta för. Därför begärde jag utträde och fick det beviljat. Åtta månader senare fick jag ändå ett brev med beskedet att jag hade blivit utesluten, berättar Lena Hellblom Sjögren i dag.
Lena Hellblom Sjögren har fortsatt som sakkunnig i domstolarna, senast i en dom från den 1 juli i år. En pappa yrkade då ensam vårdnad för sin 12-åriga dotter, som han inte träffat sedan 2015. Lena Hellblom Sjögren menade att det handlade om en så kallad »insnärjd relation«, eftersom barnet använde samma ord och tankegångar som mamman.
Barnet borde därför flyttas till pappan och under en övergångsperiod hållas isolerad från mamman. Domstolen ansåg att kravet visade på en oförmåga hos pappan att se till barnet bästa. Domstolen landade i att barnet skulle fortsätta bo hos mamman, utan krav på umgänge med pappan.
Psykologtidningens genomgång visar att Lena Hellblom Sjögren blir avfärdad gång på gång i domstolarna. Formuleringarna är snarlika, hennes utredning “tillför inget av väsentlig betydelse”, “saknar helt bevisvärde”, “har en begränsad betydelse” eller “lågt bevisvärde”.
– Ja, det är gåtfullt och värt att fundera över. Samtidigt är mitt namn pestsmittat och det finns fundamentalistiska feminister som önskar livet ur mig. Jag antar att det kan påverka hur domstolarna uppfattar mig, säger Lena Hellblom Sjögren.
Hon tillägger att i början var det nästan bara var pappor som kontaktade henne, numera är det lika många alienerade mammor som önskar hennes hjälp.
För fyra år sedan började även Sverker Sikström, professor i psykologi vid Lunds universitet, att anlitas av föräldrar i vårdnadstvister. Han driver samma argumentation, att barnet ska tvångsflyttas till den förälder som blivit alienerad, och att barnet därefter ska isoleras från den alienerande föräldern, helst under 90 dagar.
– Den tiden har visat sig fungera väl i USA, säger professor Sverker Sikström till Psykologtidningen.
Han kallar föräldraalienation för ett »empiriskt fynd« men följer inte upp hur domstolarna beslutar i målen där han vittnat. När Psykologtidningen berättar att domstolarna brukar avfärda hans resonemang, framhåller Sverker Sikström att domstolarna ändå tar till sig kunskaperna, även om dessa inte uttrycks i domskälen, och att föräldraalienation sannolikt kommer att tas på större allvar framöver.
– Dessutom finns en öppenhet hos den nuvarande regeringen. När jag höll ett föredrag i Almedalen i somras kom flera nyfikna riksdagsledamöter fram efteråt, säger han.
En av domarna, från juni förra året, sticker ut i Psykologtidningens genomgång. Barnen, 15 och 16 år gamla, hade inte träffat sin pappa sedan 2018, trots ett beslut om umgängesrätt.
Pappan hävdade föräldraalienation och hade anlitat en rad experter: Sverker Sikström, Lena Hellblom Sjögren, Germund Hesslow, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet samt professor emeritus Eivin Meland, omtalad i Norge som förespråkare för begreppet föräldraalienation.
Sverker Sikström förordade en isolering från mamman under 90 dagar. Domstolen fick även ta del av den så kallad femfaktormodellen, med frågor som ska avgöra om föräldraalienation föreligger, bland annat om barnet tidigare har haft ett kärleksfullt förhållande till den avvisade föräldern och om det är bevisat att föräldern på något allvarligt sätt har utsatt barnet för övergrepp eller annan skada.
Domstolen blev måttligt imponerad, trots uppbådet av experter, och skrev i domskälen att en förälder visserligen orättfärdigt kan uteslutas från barnets liv, men då handlar det om umgängessabotage, vilket kan leda till att vårdnaden flyttas från den hindrande föräldern. Domstolen kände sig inte heller övertygad om att femfaktormodellen var till barnets bästa. Dessutom, upplyste domstolen, ska hänsyn tas till barnets egen vilja i takt med ålder och mognad, och upphävde det tidigare beslutet om umgängesrätt med pappan.
Både Sverker Sikström och Lena Hellblom Sjögren, nu fyllda 75, säger att de kommer att fortsätta som sakkunniga i domstolarna.
– Ja, så länge jag får vara frisk. Jag kan helt enkelt inte sluta med detta, eftersom jag ser lidandet hos alla dessa barn, säger Lena Hellblom Sjögren.
Läs mer:
Så dömer domstolarna vid föräldraalienation
Ledare: Meningslöst att mästra i domstolen
Debatt och repliker om föräldraalienation
Fotnot 1. Begreppet parental alienation syndrome myntades av den amerikanska barnpsykiatern Richard Gardner på 1980-talet. Hans teori syftade till att förklara varför barn till separerade föräldrar ibland utan synbar anledning tar kraftfullt avstånd från den ena föräldern, ofta fadern. Begreppet föräldraalienation har de senaste åren fått genomslag i svenska domstolar, visar Psykologtidningens genomgång.
Fotnot 2. Efter publiceringen av debattartikeln “Föräldraalienation är en pseudovetenskap” ställde riksdagsledamoten Laila Naraghi, (S), en skriftlig fråga till justitieminister Gunnar Strömmer (M) och uppmanade honom att agera för att förbjuda användningen av föräldraalienation i familjerättsärenden. Gunnar Strömmer svarade att fri bevisprövning ska fortsätta att råda i landets domstolar.