Laröds vårdcentral i Helsingborg startar drop-in-grupper för psykisk hälsa.
–Hela idéen är att när folk söker vill vi träffa dem så snabbt som möjligt så att vi kan börja lära känna dem, säger Thor Bengtsson, psykolog och doktorand.
Den som mår psykiskt dåligt och kontaktar vårdcentralen Laröd får först träffa en psykolog för ett bedömningssamtal. Om det framkommer att patienten kan ha hjälp av psykologiska verktyg hänvisas den till drop-in-gruppen. Tre tillfällen hålls av psykolog och en av fysioterapeut.
–Med vår modell slipper vi administrationstider som bokningar, debitering för uteblivande, och frågan om vi ska vänta tio minuter på någon eller inte.
De fyra grupptillfällena behöver inte göras i en specifik ordning, den som har behov kan hoppa på samma vecka. Innehållet är act-baserat.
–En behandlingsform väl lämpad för primärvårdsfrågor, säger Thor Bengtsson.
Deltagarna får lära sig notera vilka strategier de brukar fastna i, som känslomässigt undvikande, övertänkande, prokrastinering eller att dämpa känslor med substanser.
–Vi lär ut hur de kan koppla om till vad som är viktigt för dem och hitta små steg som tar dem mot sin värderad riktning.
Thor Bengtsson är en av två psykologer som arbetar med grupperna på vårdcentralen. Han forskar om korta psykologiska behandlingar och står bakom införandet av drop-in.
–På psykologutbildningen lär vi oss om behandlingar som forskats fram under förhållanden utan komplexa variabler: ”sök till den här studien du som har de här problemen så får du den här behandlingen”. Så fungerar det inte på vårdcentralen. Patienten söker inte en aktiv behandling själv, utan den söker när den nått en kritisk massa av problem och det inte funkar längre.
Thor Bengtsson menar att vården traditionellt har försökt pressa in patienter i olika kliniska spår. Långa behandlingsprogram som det ofta är väntelista till.
–Vi försöker i stället jobba med att hjälpa dem så snabbt som möjligt.
I grupperna lär psykologerna känna patienterna närmare. Det blir tydligare vilka problem som är lätta att lösa och vilka som de kan behöva fortsatt hjälp med.
–I bara ett bedömningssamtal är det inte säkert att vi kommer åt hur personen tar sig an sina problem och vilka lösningar den tar till när den går hem och tänker på saker. I grupperna söker vi oss fram tillsammans.
Text: Maria Jernberg