En man som dömts för våldtäkt överklagar nu sin dom. Hans advokat åberopar ett utlåtande från psykologiprofessor Pär Anders Granhag, som menar att den terapiform som brottsoffret genomgått, kan skapa falska minnen.
I juli dömdes en man till fängelse i tre år och sex månader av Attunda tingsrätt. I domen framkommer att brottsoffret har behandlats med prolonged exposure, vilken rekommenderas vid PTSD av Socialstyrelsen. Under rättegången har uppgifter från terapin använts i bevisningen, vilket Dagens Nyheter var först ut med att berätta.
Försvaret hänvisar å sin sida till Pär Anders Granhag som bedömer att “minnen som en patient väcker upp med prolonged exposure-terapi kommer med en förhöjd risk för att vara falska”.
Pär Anders Granhag menar att ett falskt minne inte behöver vara en lögn. Det kan vara starkt känslomässigt och mycket detaljerat. Falska minnen kan skapas genom att upprepade gånger arbeta med och föreställa sig inre mentala bilder, en process som kallas imagination inflation. Enligt Pär Anders Granhag finns många likheter med imagination inflation och inslag i terapifomen prolonged exposure.
Även specialistpsykologen Maria Bragesjö har hörts i rätten. Hon menar att prolonged exposure avser behandling av riktiga minnen och inte skapar falska minnen.
– Vi jobbar med öppna frågor, med det som personen kommer med. Som behandlare försöker vi inte hjälpa personer att plocka fram detaljer. Min roll är att minska patientens lidande, inte att skapa en hel berättelse, säger Maria Bragesjö till Psykologtidningen.
Mannens advokat vill nu att Pär Anders Granhag hörs på nytt i hovrätten.
Fotnot: Pär Anders Granhag har sökts för kommentar.