RECENSION. De senaste decennierna har självmord blivit avtabuerat. Det är inte längre lika förbjudet att prata om och fundera kring – vilket också gjort att fler tänker på det. Avståndet mellan suicidtankar och suicidala handlingar har därför i de flesta fall ökat. Författarna pratar här till och med om att suicidtankar ibland kan vara sunda – som en början på en problemlösande process i en outhärdlig situation. Med de tankarna får hjärnan en stunds vila – för att sedan kunna komma igen med ytterligare – och bättre – lösningar.
Ögonblick av suicidalitet är en antologi med höga ambitioner att både täcka av och uppdatera hela suicidfältet från mikro- till makronivå. Boken vänder sig till studenter och yrkesverksamma inom vård och omsorg som kan tänkas träffa på suicidala personer eller deras anhöriga. Författarna försöker bena ut gränserna mellan individens, vårdens såväl som samhällets ansvar. De skriver om patientsäkerhet, anhörigvård och ger nya perspektiv på behandling genom att bjuda in en fysio- och arbetsterapeut i diskussionen.
Bokens redaktörer och huvudförfattare är Ali Sarkohi, som är verksam som lektor i psykologi vid Linköpings universitet, och Jan Beskow som var psykiatriker och professor emeritus vid Sahlgrenska sjukhuset, vilken dessvärre hunnit avlida innan boken gått i tryck.
En av medförfattarna är fysioterapeuten Helena Löwen-Åberg. Hon går in på bristerna i en vård präglad av dualism och öppnar upp för tanken att fysioterapeuten kan vara en bro mellan medicinen och psykologin. Enligt hennes erfarenhet kan exempelvis massage eller basal kroppskännedom vara ett första sätt att bygga allians med den suicidala patienten.
Margit Ferm är socionom, men också anhörig till en person som gått bort i suicid. Hon är författare till ett kapitel där hon skriver insiktsfullt och med känsla om just anhörigvård. Dessutom bjuder hon på en hel del konkreta och praktiska råd. I övrigt är bokens patientberättelser mestadels tagna ur andra skrivna källor – i stället för att själva ha träffat eller intervjuat dem – vilket gör dem en smula torftiga.
De olika kapitlens röster skiljer sig åt – vilket kan anses vara en del av charmen hos en antologi – men här växlas emellanåt både berättarperspektiv och tilltal inom samma kapitel. Jag misstänker att detta är resultatet av att förlaget låtit två av författarna vara bokens redaktörer. Ett såhär innehållsrikt verk hade behövt en yrkesverksam och professionell redaktör till att sätta finishen. Även struktur och röd tråd hade kunnat finslipas.
Ögonblick av suicidalitet
Ali Sarkohi och Jan Beskow (red)
Studentlitteratur, 2024
Celia Svedhem, psykolog och litteraturkritiker