LEDARE. På den svenska bokmarknaden finns ett antal självhjälpsböcker författade av psykologer. Anna Kåver har skrivit ett par om mindfulness, Anna Bennich om ensamhet, professor Ata Ghaderi om ätstörningar. För att nämna några.
Men ingen kommer i närheten av uppmärksamheten kring Björn Hedensjös bok Omtyckta människor. Förlaget har visserligen inte etiketterat den som självhjälpsbok för att förbättra de sociala relationerna, vilket jag tycker att den handlar om. I stället finns ett budskap om vilka fördelar det går att uppnå genom att bemästra det sociala samspelet, till exempel genom att lära sig att validera som en psykolog. Detta har fått många tyckare att tända snett. Liv Strömquist och Ola Söderholm ägnar en halvtimme i podden Stormens utveckling åt att kritisera boken. Ett antal krönikörer är inne på samma spår. Vad är det för marknadsliberal smörja, att vi inte längre ska få vara oss själva? Och varför ska just jag få fördelar, när världen brinner?
Tja, många som kontaktar en psykolog har besvär med de sociala relationerna. För dessa kan Omtyckta människor vara hjälpsam. Men visst, det går att manipulera sin omgivning med kunskap om psykologi. Läsare med sådana ambitioner kan också dra nytta av boken, och det är väl inte riktigt poängen med självhjälpsböcker. Hur nu sådana ska definieras. Till och med Nietzsches Så talade Zarathustra har kategoriserats som en självhjälpsbok, för ångestridna som släppt taget om Gud.
I USA är marknaden för självhjälpsböcker enorm, och det finns psykologer som nått stor framgång. Vi tittar närmare på fenomenet, och återkommer till de svenska självhjälpsböckerna någon gång framöver.
Lennart Kriisa
Chefredaktör