Kristina Taylor har fått ett genombrott i Almedalen.
– Tillsammans med barnpsykiatrikerna är vi på väg mot en offentlig reglering av specialistutbildningen inom Bup.
Under Almedalsveckans tredje dag samlades psykologer, psykiatriker och arbetsterapeuter till ett samtal om vilken psykiatri de vill ha 2030. Enligt Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, är det viktigaste utfallet att Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri vill driva specialistfrågan tillsammans med Psykologförbundet.
— Att kunna samarbeta med specialistkompetenta psykologer kring svåra patienter är en av de saker som deras medlemmar uttrycker störst behov av.
Hon ser fram emot att barnpsykiatrikerna nu kan lobba för en offentligt reglerad specialistutbildning i sina kanaler.
Samtalsdeltagarna enades också om att övergångar inte ska hindra flödet och påverka patienter negativt – det måste bli sömlöst mellan primär- och specialistvård.
— Som det är nu bollas människor runt och det är svårt att förstå systemet. Först bedöms deras tillstånd som lätt, sen som svårt, sen är det plötsligt lätt igen och vart ska man ta vägen då? Det blir ingen kontinuitet och patienterna får börja om och berätta sin historia för hundrafemtionde gånger.
Trots tragedin i Almedalen förra sommaren, när Ing-Marie Wieselgren mördades, upplever Kristina Taylor att stämningen är hoppfull och kollektiv.
— Många kom hit med minnet av Ing-Marie, och det både känns och uttalas på många håll att vi måste fortsätta träffas och ha det här demokratiska samtalen.
Psykologförbundet står i år inte själva som arrangörer av något evenemang men deltar i paneler och rundabordssamtal. Kristina Taylor ser att psykisk hälsa, särskilt hos barn och unga, får stort utrymme.
— Vi ägnar dagarna åt att nätverka och beskriver hur vi vill bidra i samhällsutmaningar.
Årets upplaga är också stekande varm, Kristina Taylor och barnpsykiatrikerna skålade för sin nya överenskommelse med ett glas rosé.