Skarpa debatter hör till när Psykologförbundet håller kongress.
Men att studenterna skulle höja sina röster kom som en överraskning.
–Ni viftar bort oss, det håller inte, löd budskapet från Natalie Arlt, kongressombud från Göteborgs universitet.
Text och bilder: Lennart Kriisa
Psykologförbundet höll sin kongress i helgen, på ett hotell i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Psykologstudenten Natalie Art hade rest dit från Göteborg. Att hon blivit utsedd till kongressombud var långtifrån planerat.
–Vi fick ett erbjudande att anmäla oss som kongressombud, men det var bara jag som tog chansen. Vi har inte ens en psykologförening på Göteborgs universitet, berättade Natalie Arlt för Psykologtidningen.
Till denna kongress hade förbundsstyrelsen valt att lyfta studenterna, med ett förslag om att ändra på rutinerna. Framöver ska Psykologförbundets valberedning även vaska fram kandidaterna till Studeranderådet. Hittills har det varit en uppgift för studenterna själva.
Men förslaget höll på att gå på pumpen. Alldeles för krångligt, vi har nog med jobb, invände Per Fallenius, valberedningens avgående ordförande. Många höll med honom och det mesta tydde på att studenterna skulle fortsätta behöva utse sina egna representanter.
Men då tände det till i salen. Student efter student begärde ordet och krävde att kongressen skulle lyssna till dem, att deras engagemang var lika mycket värt som alla andras.
–Varför vill ni ens att vi ska vara här? undrade Natalie Arlt.
Kristina Taylor, omvald som ordförande, backade studenterna. Debatten drog ut på tiden, och studenterna lyckas övertyga kongressen. En klar majoritet röstade för att valberedningen ska nominera studeranderådets kandidater.
Efter debatten gick flera studenter fram till Kristina Taylor och tackade.
–Det här var viktigt för oss, sa Elizabeth Guest, psykologstudent på Karolinska och kramade om Kristina Taylor.
Att studentfrågan blev den mest omdebatterade överraskade många. En hetare potatis trodde många var dokumentet om förbundets strategiska inriktning. Dokumentet, som ska gälla för de närmaste tre åren, var helt inriktat på professionens frågor. Formuleringar om mänskliga rättigheter och klimatfrågan hade fått utgå.
Bo Hejlskov, ledamot i Etikrådet, hade sin analys om orsaken.
–Under förra kongressen fick klimatpsykologerna igenom sina motioner och det blev väl för mycket för Psykologförbundet, därför tog man bort allt som kan kallas politik från strategidokumentet, man skar ner det till märgen, förklarade han för Psykologtidningen.
Bo Hejlskov tog till orda när förslaget diskuterades.
–Det här är fan inte okej. Mänskliga rättigheter är inte politik, det är Psykologförbundets DNA, dundrade Bo Hejlskov.
Klimatpsykologen Frida Hylander, vice ordförande i Psykologer för hållbar utveckling, satt några platser bort från honom. Hennes mål var att klimatfrågan skulle finnas kvar i strategidokumentet, det var därför hon hade tagit sig till kongressen.
–Att inte ta ställning i klimatfrågan, det är också att ta ställning, sa Frida Hylander och argumenterade för att klimatfrågan skulle behållas i den strategiska inriktningen, eftersom klimathotet bygger på evidens och i högsta grad påverkar vår hälsa.
Varken hon eller Bo Hejlskov hade formella möjligheter att föreslå ändringar, eftersom de inte var kongressombud.
Men både kongressveteranen Lars Karlsson och Jonas Olsson, kongressombud från Västra Götaland, nappade på deras argument och erbjöd sig att skjuta in formuleringar om mänskliga rättigheter och klimat.
Någon längre debatt behövdes inte inför voteringen. Förbundsledningen gjorde ett omtag och la till formuleringar om klimat och miljö.
Efteråt var Frida Hylander nöjd.
–Det gick lättare än jag trodde, konstaterade hon.
Under ett panelsamtal om specialistutbildningen uteblev debatten helt.
–Vi vill vara ett fackförbund, inte en utbildningssamordnare, klargjorde ordförande Kristina Taylor.
Strategin är att regioner och universitet ska ta över ansvaret för specialistutbildningen, och samtalen är redan i gång.
-Frustration kommer det bli, eftersom vi går framåt med vissa, de som vi har modellavtal med. För andra blir det en långsammare takt, sa Anders Karlsson i förbundsledningen.
Håkan Nyman, specialistexaminator, tyckte att strategin lät alldeles ypperlig.
-Äntligen har förbundet vaknat, konstaterade den nyblivne hedersledamoten.
Även Kerstin Twedmark utsågs till hedersledamot under lördagskvällen och fick stående ovationer.
Håkan Nyman höll ett kantigt och innehållslöst tacktal för sin nya titel, men avslöjade direkt efteråt att det inte var han, utan en AI-robot, som skrivit talet.
På söndagseftermiddagen kunde Kristina Taylor pusta ut efter en intensiv kongresshelg, som hon sammanfattade med ett ord:
-Fantastiskt.