Bättre bemötande och högre kunskapsnivå utanför specialistvården.
Det är vad patienter med ätstörning och deras anhöriga önskar av vården, visar en enkät genomförd av psykologen Johanna Levallius.
Psykologtidningen ställde tre frågor om rapporten.
Vad förvånade dig när du såg enkätsvaren?
– Att drabbade och närståendes bild av vården för ätstörning och vad som är viktigt för god vård överensstämmer så väl med aktuell forskning. Som att väntetider behöver kortas, vårdkedjan hänga ihop bättre, kunskap och bemötande förbättras på alla nivåer, samsjuklighet behandlas istället för att bollas runt i vården samt att närstående behöver inkluderas och erhålla stöd.
Vad ör viktigast i rapporten?
– Patientens rätt till valfrihet betonas återkommande, idag erbjuds ofta bara en metod. Närstående önskar att vården tar sitt ansvar och inte lägger över det på föräldrarna. Det drabbade upplevde som mest hjälpsamt var att bli lyssnade på av en behandlare som ser en som person och inte bara som en diagnos, och att man får prata om tankar och känslor, inte bara om mat och vikt.
Vad behöver göras?
– Kraftfulla insatser för att höja kunskapen om ätstörningar, särskilt inom den allmänpsykiatriska vården. Detta för att minska frekvensen av felprioriteringar, felbehandlingar, vårdskador och att vården ibland upplevs mer som förvaring än behandling. Den psykiatriska vården behöver utveckla ett sätt att arbeta där patienter inte faller mellan stolarna mellan slutenvård och öppenvård eller för att de har samsjuklighet.