Totalt 115 primärvårdspsykologer samlades i Göteborg.
Psykologen Sofia Eithun Rönning ansvarade för arrangemanget.
–Särskilt kul var det att få hit Sveriges första primärvårdspsykolog, säger hon.
Primärvårdspsykologerna höll sin konferens på den psykologiska institutionen i Göteborg. Schemat var späckat med föreläsare som ställde upp gratis, arrangörerna var måna om att hålla nere kostnaderna. Ändå hade många arbetsgivare nekat psykologer som ville delta.
–Vi räknade med runt 200 deltagare. Att många arbetsgivare sa nej visar att beslutsfattarna har för låg kunskap om vad psykologerna bidrar med och behöver för att kunna utföra ett bra arbete, säger Sofia Eithun Rönning.
Den hemliga gästen visade sig vara Lena Weirén som år 1994 blev Sveriges första psykolog inom primärvården. Hon berättade om sina utmaningar då, som i flera avseenden inte har förändrats.
–Syftet då var att minska sjukskrivningstalen och den ambitionen har ju även dagens makthavare. En förändring är att många patienter i dag förväntar sig att det finns en psykolog på deras vårdcentral, säger Sofia Eithun Rönning.
Själv höll hon en föreläsning om sin egen arbetsplats, vårdcentralen Capio Almö belägen på ön Tjörn. Där har hon lyckats genomdriva det som Psykologförbundet har som ambition: att en patient som söker för psykisk ohälsa i första hand ska träffa en psykolog, inte en läkare.
–Nu har vi ett teamarbete som fungerar på riktigt och kan dessutom följa Socialstyrelsens riktlinjer, att psykologisk behandling är förstahandsvalet vid depression och ångest.
Hur stor är risken att du som psykolog missar somatiska förklaringar, till exempel hypotyreos?
–Om det finns någon sådan indikation, till exempel trötthet, då skickar jag i väg patienten på provtagning och resultatet tolkas tillsammans med läkaren. Sedan kan vi erbjuda psykologisk behandling i stället för läkemedel.
Det låter dyrt, jämfört med en läkare som efter en kvart skriver ut antidepressiva?
–Tvärtom. Vi psykologer har högst kompetens när gäller psykopatologi och kan lättare bedöma vad patienten lider av och vad som kommer att vara hjälpsamt. Dessutom, en patient som får psykologisk behandling får samtidigt redskap om depressionen skulle återkomma. En patient som får antidepressiva och mår bättre vill förstås fortsätta med medicinerna i all evighet.
Har du träffat fler på konferensen som jobbar likadant?
–Än så länge är det ovanligt. Det är därför vi behöver förklara detta för beslutsfattarna. Likadant är det med PLA, psykologiskt ledningsansvar, här har vi också en pedagogisk uppgift, säger Sofia Eithun Rönning, som själv är regional PLA för Capio Väst Norr.
Fotnot: Nätverket för primärvårdspsykologer har runt 550 medlemmar. Totalt beräknas runt tusen psykologer arbeta inom primärvården.