Nämnden för nationell högspecialiserad vård har beslutat var vård vid könsdysfori ska bedrivas framöver.
Om det betyder att köerna kortas är oklart.
Socialstyrelsen har tidigare beslutat att vård vid könsdysfori ska bedrivas som nationell högspecialiserad vård och utgå från tre enheter. Nämnden för nationell högspecialiserad vård har nu lagt ansvaret på Region Stockholm, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. De ska i sin tur samverka med Region Uppsala, Region Skåne och Region Västerbotten.
I de särskilda villkoren för NHV-enheterna anges att tillgång till ”Psykolog med utrednings- och/eller behandlingskompetens” samt ”Psykolog med särskild kunskap om barns utveckling” är en förutsättning för att vården ska kunna bedrivas.
–Huruvida enheterna har dessa på plats eller behöver rekrytera dessa vet jag inte, säger Lena Lövqvist, säger utredare för högspecialiserad vård vid Socialstyrelsen till Psykologtidningen.
Patientgruppen har ökat de senaste åren och väntetiderna är flera år. Om väntetiderna kommer att kortas med nyordningen har inte utretts av Socialstyrelsen.
–Socialstyrelsen kan inte uttala sig om vilken exakt effekt NHV har på väntetiderna men kan konstatera att de enheter som beviljats tillstånd ska samverka gällande sina väntelistor och erbjuda patienterna god tillgänglighet, säger utredaren Erika Anthoney-Oscarson till Psykologtidningen.
Läs mer: Självmedicinerar med hormoner