Psykologen Frida Johansson Metso blir ny krönikör på Dagens Nyheters ledarsida.
1. Varför fick du detta uppdrag?
–DN tycker att integrations- och migrationsdebatten behöver fler nyanser. Jag har lovat att bidra med forsknings-, vård- och civilsamhällesperspektiv, med globala inspel – alltså även längre bort än från Danmark där debatten ofta fastar. Idag är det alltför enkelt att stå ut som flyktingvänlig. Den grundläggande rätten till vård är nu radikal och patientgruppen flyktingar är politiserad utan att någon tar parti för dem.
2. Vilka frågor brinner du mest för?
–Effektiv, tillgänglig och skonsam traumabehandling för dem som flytt krig och förföljelse, inte minst rätten till rehabilitering för tortyröverlevare. Det inkluderar psykologisk och somatisk tortyrskadedokumentation, som via rättsprocesser kan ge upprättelse och är en del av arbetet mot tortyr – och kan hjälpa patienter i asylprocessen så att de inte utvisas tillbaka till torterarna. Och att vi tar vårt ansvar för det som händer efter flykten. Postmigrationsfaktorer påverkar om människor kommer utveckla sjukdom som PTSD eller återhämta sig – och vi är alla postmigrationsfaktorer
3. Kommer du skriva något om våra frågor (dvs psykologens roll) i så fall hur?
–Att kunna arbeta med och för människor som flytt krig och tortyr var skälet till att jag valde psykologbanan, och majoriteten av mina texter kommer kretsa kring den kombinationen. Jag är lite orolig för att bli a one-trick pony, men eftersom debatten redan har en tendens att knyta flyktingar till alla samhällsproblem tror jag att det kommer funka.
4. Kommer du bli en slugger à la Hanne Kjöller eller blir det mer tillbakalutat?
–Det är en oväntat komplicerad fråga. Jag är oberoende krönikör men min byline berättar att jag jobbar för Röda Korset, en organisation som är neutral i konflikter – en förutsättning för att kunna göra humanitärt arbete som att släppas in för att besöka krigsfångar. Det får inte äventyras genom sluggerutfall. Tyngden i texterna ska komma från den omfattande forskning som finns om effekter av restriktiv flyktingpolitik – effekter för enskilda och samhället.
Fakta/Frida Johansson Metso
Ålder: 39 år
Familj: Gift
Gör: Samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering, ett samarbete mellan Svenska Röda Korset, dess behandlingscenter och Röda Korsets Högskolas forskare.
Bakgrund: Kliniskt arbete på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade flyktingar i Stockholm. Tidigare aktiv i Flyktinggruppernas riksråd FARR och stiftelsen Mind. Sitter i Systembolagets styrelse och är frivilligpsykolog för Vårdförmedlingen för papperslösa. Tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet och ledamot i Liberalernas partistyrelse men lämnade politiken efter omsvängningen i flyktingfrågan.