Första helgen i oktober tillbringade jag i Örebro tillsammans med några hundra psykologstudenter på PS22, den årliga nationella kongress som sedan 2008 har arrangerats av psykologstudenter, för psykologstudenter, på initiativ av föreningen Psykologstudent Sverige. Årets kongress var den första fysiska efter pandemin så pirret och glädjen över att åter kunna samlas var nog extra stort.
Utöver alla inspirerande samtal med studenter, tillika framtida kollegor, var det en bonus att få prata med psykologer från ett tiotal sponsrande regioner som var på plats för att berätta för studenterna om sina PTP-program.
Sveriges Psykologförbund är stolt sponsor av PS-kongresserna, och som förbundsordförande hade jag äran att hålla kongressens invigningstal, från vilket jag här återanvänder valda delar.
Årets kongresstema var »Hopp«, något vi alla kan behöva hjälp att tro på och känna i en tid när tillit till omvärlden och framtiden är långt ifrån självklart. Vi står mitt i växande globala hot som klimatförändringar, krig, energikris och ett hårdnande politiskt klimat. I Sverige har vi ett välfärdssamhälle i gungning, där människor får vänta länge på vård (inte minst psykologisk behandling), en skola med ojämlika förutsättningar för eleverna, ett segregerat samhälle med kriminalitet, ojämlikhet och utsatthet som följd, stora arbetsmiljöutmaningar och en bristande tillgång på många yrkesgrupper i flera sektorer.
Allt det här kan kännas hopplöst, kanske särskilt för studenter som precis står inför att börja jobba. Mina egna erfarenheter från tunga perioder i livet är att vägen genom dem vandras lättare tillsammans. Att inte stå ensam inför utmaningarna har ofta gjort att de känts mindre hotfulla och mer möjliga att klara av, ibland har det till och med väckt min nyfikenhet och lust att förändra.
Psykologförbundet och våra studentföreningar vid de olika lärosätena vill erbjuda en sådan kollegial gemenskap, för såväl studenter som yrkesverksamma. Att ingå i ett fack- och professionsförbund ger styrka, kunskaper, professionell utveckling, påverkansmöjligheter – och därmed hopp!
Dags att nominera
KONGRESS. Psykologförbundets kongress närmar sig. Den 13-14 maj 2023, är det dags. Nominering till kongressombud pågår mellan den 26 oktober och den 23 november. Mellan den 24 november och den 15 december pågår röstning för kongressombud. Perioden för nominering av förtroendeposter är 24 november — 15 januari 2023. Motionsperioden pågår från 26 oktober till 13 januari 2023.
Han får Lilla Psykologpriset
STUDENT. Lilla Psykologpriset 2022 på 10 000 kronor går till psykologstudenten Kosmo Barkat Ullah, som läser vid Linnéuniversitetet.
»Det känns fantastiskt, jag förväntade inte mig att vinna. Alla andra nominerade är så duktiga«, säger han.
Enligt juryns motivering tilldelas han priset för att han är »ett bra föredöme för hur man lever i harmoni med andra människor och visar empati i vardagen«.