Svenska Mendi har blivit omskrivet i media i flera omgångar. Företagets pannband utlovas ge bättre hjärnhälsa.
– Ett drömverktyg att kunna ge mellan terapisessioner, säger grundaren Sammy Saldjoghi.
Text: Adrianna Pavlica
Mendi säljer ett pannband för hemmabruk, och tekniken bygger på neurofeedback och beteendevetenskap.
I korthet går Mendi ut på att användaren spelar ett spel som ökar blodtillförseln till prefrontala cortex.
På sin hemsida utlovar de bättre fokus, prestation och hjärnhälsa och lutar sig mot vetenskapliga studier – som de själva varit med och finansierat.
Moha Bensofia, entreprenör och vd på Mendi, talar övertygande om att det fungerar och berättar anekdotiskt om föräldrar som ringt honom gråtande och tackat eftersom deras barn slutat att ha panikattacker eller börjat förstå matte för första gången. Exakt vilka tillstånd eller diagnoser Mendi kan vara bra för, ger han svävande svar på.
– Föreställ dig det på det här sättet: din hjärna är på en perfekt asfalterad väg på Östermalm. Du hoppar på en scooter och allt går bra. Men om du åker på samma scooter i Costa Rica, där vägen har hål och ojämnheter, fungerar det inte lika bra – där kommer Mendi in och sätter cement i det ojämna, genom att tillföra syresatt blod till de delar av hjärnan som behöver det. Du får en mer hälsosam hjärna, och en sådan hjärna klarar att lösa många problem. Vi kan fokusera, och ångesten försvinner. Det låter som ormolja eller någon annan »mirakelkur«, men det fungerar faktiskt, säger han.
Enligt Sammy Saldjoghi, en av grundarna till Mendi, är företaget noggranna med att inte utlova för mycket.
– Vi säger till exempel inte att det hjälper mot adhd även om det troligtvis gör det. Det förbättrar hjärnhälsan, och det har du nytta av oavsett om du har adhd eller inte.
Kritikerna viftar han bort.
– Uppenbarligen har de inte förstått. Det är lite som vår kontaktperson på Nasa, som vi har ett samarbete med, säger: att vissa kanske är skeptiska nu men om fem-tio år kommer ingen att vara det. Men jag skulle också vilja påstå detta: att säga att Mendi inte funkar är att säga att meditation inte funkar, det är också att säga att beteendevetenskap inte funkar.
Sammy Saldjoghi tror att psykologers användande av Mendi och neurofeedback kommer att öka.
– Många psykologer hör av sig och är intresserade av att använda det i sin praktik. Det är framför allt psykologer från USA, där neurofeedback är mycket mer välkänt. Jag har aldrig träffat en psykolog i USA som inte vet vad neurofeedback är, här i Sverige är det än så länge mer okänt. Men det är ju ett drömverktyg att kunna ge mellan terapisessioner till exempel.
Mendi har ett projekt tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Företaget har också samarbeten med en rad aktörer i USA, bland annat Nasa, Stanforduniversitetet, militär och sportlag.
Fotnot: Intervjun med Sammy Saldjoghi gjordes i augusti 2021.