Vänsterpartiet är det största partiet bland psykologerna som kandiderar till höstens val.
Miljöpartiet hamnar på andraplatsen.
– Roligt att vi är störst, säger psykologen Sara Mohammadi, V, som engagerade sig politiskt redan i tonåren.
Ewa Pihl Krabbe, 74, har företrätt Socialdemokraterna på lokal nivå de senaste fyrtio åren. Den här gången räknar hon med att komma in i riksdagen. Där hoppas hon på en plats i socialutskottet för att driva de frågor hon brinner mest för: ungas psykiska hälsa och de funktionshindrades rättigheter.
– Det är naturligt med en lutning åt vänster inom psykologkåren eftersom vi har ett människonära yrke, säger hon.
Lena Mahrle, 54, Liberalerna, är också hoppfull inför valet och tror att »Johan-effekten« får partiet att
klara riksdagsspärren. Själv arbetar hon som psykolog i Region Norrbotten och har fått nog av new public management.
– Som politiker vill jag jobba för en tillitsbaserad styrning. Dessutom borde de anställda psykologerna få bidra i organisationsutvecklingen. Psykologernas kompetens är underskattad.
Lena Mahrle säger att hon varit liberal sedan barnsben. Viktigast är varje människas rätt att få uttrycka sig själv.
– Jag har jobbat mycket med hbtq-personers rättigheter, kämpat mot tvångssteriliseringarna och är för ett altruistiskt surrogatmödraskap.
Hon skrattar till åt frågan om vänsterdominansen inom psykologkåren.
– Nä, det där ger jag mig inte in i. Det stormar ju mer i psykologernas facebookgrupp än på ett fullmäktigemöte.
Johanna Holmdahl, 40, tar sannolikt plats i kommunfullmäktige i Göteborg. Hon gick med i Kristdemokraterna direkt efter gymnasiet, flera år innan hon blev psykolog. Hon tycker att partiet för en egen politik som varken hör till höger- eller vänsterblocket.
– Högerblocket är mer materialistiskt och vänstern mer kollektivistisk. Kristdemokraterna strävar i stället mot personalism, med en syn på hur människan är beskaffad.
Johanna Holmdahl menar att människan trivs bäst i små gemenskaper och behöver få inflytande över sin tillvaro. Det kan vara en fotbollsklubb, eller en familj som själv ska få bestämma över barnomsorgspeng och föräldrapenning.
Patrik Karlsson, psykolog inom psykiatrin, är tydligare med att han tillhör högerblocket och kandiderar för Moderaterna på Gotland. De breda frågorna väckte hans politiska intressen, som att gynna företagande, ökade resurser till polis och försvar samt att det ska löna sig mer att jobba än att försörja sig på bidrag. Han tror att Vänsterpartiet är störst bland psykologer eftersom psykologer känner för de svagaste.
– Deras analys är att om det offentliga får styra mer, då kommer lidandet att minska. Det är inte min analys, säger Patrik Karlsson.
Vänsterpartisten Sara Mohammadi, 39, gläds över att vänstern dominerar bland psykologer.
– Med risk för att jag skönmålar mig själv tror jag att många psykologer är vänster för att vi står för allas lika värde, att alla ska få plats utifrån sina villkor och det tangerar starkt med yrkesrollen.
Redan som 15-åring engagerade hon sig i Ung Vänster och var under en tid ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse. Mest brinner hon för att stoppa privatiseringen av skolan och att jobba mot rasismen.
Sverigedemokraten Tom Persson, 45, är noga med att inte blanda ihop politikerrollen med sitt yrke som psykolog inom kriminalvården.
– Jag pratar självklart inte om politik på jobbet, säger han och tillägger att det dessutom finns ett stigma kring att vara politiker för Sverigedemokraterna.
– Men själv har jag inte råkat ut för något. Jag vill faktiskt ge min arbetsgivare, kriminalvården, en eloge. Mina chefer
betraktar mig som vilken fritidspolitiker som helst, säger han.
Det var kriminalpolitiken som lockade honom till Sverigedemokraterna med krav på hårdare straff och ökade resurser för polisen.
– Klart V och MP är störst bland psykologer. Jag kände redan under utbildningen att den var politiskt indoktrinerad.
Även centerpartisten Johanna Engström, 38, fick sitt politiska engagemang genom psykologyrket. Hon har jobbat både inom sjukvården och på arbetsförmedlingen.
– Jag hörde samma historia upprepas; kvinnor som drabbas av utmattning. Om samhället såg annorlunda ut skulle de inte behöva hamna i den situationen, säger hon.
Johanna Engström läste på om partierna och landade i att Centerpartiet låg henne närmast, eftersom hon tror mer på individuella lösningar än kollektiva. Mest brinner hon för jämställdhetsfrågor.
– Se på våld i nära relationer. Varför är det kvinnan som ska behöva gömma sig? Förövaren borde tvingas flytta.
Hon vill förändra könsnormerna redan under barnens uppväxt för att bygga ett mer jämställt samhälle.
– Jag försöker påverka Centerpartiet inifrån och la fyra motioner på den senaste stämman. Vi inom centerkvinnorna är till exempel för en individuell föräldraförsäkring, säger hon.
Johanna Engström tror att hon kommer in i regionfullmäktige i Uppsala. Nästa val är siktet inställt på en riksdagsplats.
Psykologstudenten Elias Ytterbrink, 33, har suttit tre mandatperioder för Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen. Nu kandiderar han både till riksdagen och kommunfullmäktige. En viktig fråga för honom är att bara legitimerad personal ska få behandla allvarlig psykisk ohälsa.
– Vem som helst kalla sig terapeut och börja behandla patienter. Det är bisarrt, här behövs en lagändring, säger han.
Att Elias Ytterbrink företräder Miljöpartiet handlar om helhetssynen, med särskilt fokus på klimatkrisen och internationell solidaritet.
– Det är naturligt att Miljöpartiet och Vänsterpartiet dominerar bland psykologer. Man väljer att bli psykolog för att man har en solidarisk ådra och vi som arbetar inom välfärden ser ökade behov.