Psykologen Jelena Röshoff startade nätverket ”Psykologer för Ukraina” och inspirerade Mind att öppna en ny hjälplinje för flyktingar.
– Vi har hypoteser om vad de kan behöva prata om nu när den akuta fasen är över.
Till Refugee Line kan människor som flytt krig ringa. Volontärer tar emot deras samtal på engelska, tre dagar i veckan även på
ukrainska eller ryska. Jelena Röshoff finns på hjälplinjen varannan tisdag.
– Under mitt första pass var det ingen som ringde men nu har informationen börjat sprida sig och samtalen droppa in. Jag vet att ukrainare hör av sig.
Har ni någon bild av vad ukrainare vill prata om?
– Jättesvårt att säga men en hypotes är att den akuta fasen är över. Många har hamnat på en liten ort, det kan kännas ensamt och svårt att landa i sitt nya liv. Det kan handla om anpassningsproblem, oro, ångest och sömnsvårigheter. En annan hypotes är att de befinner sig i kontrollförlust över sin tillvaro, de har flyttat runt och vet inte vad som kommer hända.
Upplever sig ukrainarna vara i exil eller att de mer permanent flyttat till ett nytt land?
– Vår linje heter Refugee Line, det var namnet vi kom överens om. Men de själva pratar om sig som ”displaced” som betyder förskjuten eller förflyttade. Det är svårt att se i spåkulan, om ett halvår kanske kriget är slut och alla åkt hem. Så jag tänker att vi behöver vara i nuet och lita på processen. Vi behöver inte veta allt från början.
Jelena talar inte själv ryska eller ukrainska men det finns 19 ukrainska psykologer på Refugee Line som anlitats från nätverket Psykologer för Ukraina. Det var i början av mars som Jelena tillsammans med Helena Cloodt startade nätverket. Efter att Jelena blev intervjuad om sitt initiativ i TV 4, kontaktades hon av Minds generalsekreterare.
– I vårt nätverk hade vi många ukrainska psykologer som sa ”vi vill göra något”. Mind, med sina hjälplinjer, hade en vana att stötta människor över telefon. Så det blev ett jättebra samarbete.
I Psykologförbundets lokaler utbildas volontärerna i stödsamtal och att hitta styrkor i kristid. Jelena beskriver att det finns en enorm hjälpvilja hos de ukrainska psykologerna.
– Jag brukar tänka om det skulle vara omvända roller, det behövs inte jättemycket mentaliseringsförmåga för att förstå hur det skulle kännas om det var vi svenska psykologer som flytt till Ukraina och där såg ett stort behov av vår kompetens, då skulle vi vilja hjälpa till.
Jelena och Mind hoppas att Refugee Line ska bli permanent och att stöd på fler språk ska erbjudas.
– Och att vi också lär oss något av den här flyktingkrisen och kan förvalta den kunskapen.
Vad är det vi behöver lära oss?
– Hur vi kan ta tillvara på kulturell och reell kompetens. Att under handledning kunna hjälpa människor i vårdyrken som kommer till Sverige, så de kan stötta sina landsmän.
Har ni fått några reaktioner eller själva funderat ett varv extra på att det just satsas på ukrainska flyktingar när det också kommer många från andra länder?
– Mer att det varit folk på sociala medier som frågat om det ska bli på andra språk också, och då har svaret varit ja, vilket bara gett positiva reaktioner. Alla förstår nog att det här projektet är sprunget ur den senaste flyktingkrisen och att vi inte vill diskriminera någon.
Text: Mara Jernberg