Många män sover sämre under månens första faser, då den del av månytan som är upplyst av solen ökar, medan kvinnornas sömn i stort sett inte påverkas alls, visar forskning vid Uppsala universitet.
Vissa tidigare studier har visat ett samband mellan månens cykel och sömn, andra inte. Förklaringen till de motstridiga resultaten kan vara att det till en viss del har handlat om slumpmässiga fynd. Vissa studier har inte heller kontrollerat analyserna för sammanblandning av orsaksfaktorer som är kända för att påverka människans sömn, så om sömnapné eller insomni.
Nu visar forskning vid Uppsala universitet att många män sover sämre under månens första faser, då den del av månytan som är upplyst av solen ökar, medan kvinnornas sömn i stort sett inte påverkas alls. Resultaten var justerade för kroniska sömnproblem och sömnapné.
En möjlig förklaring är mängden solljus som reflekteras från månen runt tiden då människor vanligtvis går och lägger sig, förklarar forskarna, och att mäns hjärnor kan vara mer mottaglig för omgivande ljusförhållanden än kvinnors vilket tidigare studier visat.
I studien användes polysomnografi för att mäta sömnkvaliteten hos 492 kvinnor och 360 män som sov i sina egna sängar. Med elektroder som var placerade på huvudet mättes bland annat elektrisk aktivitet i hjärnan och ögonrörelser. Deltagarna visste själva inte att det var kopplingen till månens rörelser som forskarna var intresserade av.
Studie kan dock inte slå fast om det är månens cykel som påverkar sömnen eller om måncykeln samvarierar med någon annan faktor.
Studien Sex-specific association of the lunar cycle with sleep är publicerad i tidskriften Science of The Total Environment, 2021.