Äldre med intellektuell funktionsnedsättning får mer ångestdämpande medicin, har ökad risk för samsjuklighet och fler oplanerade vårdbesök än andra äldre, visar en ny studie.
Vården uppfyller inte behoven för äldre med funktionshinder och psykisk ohälsa, visar en studie från Lunds universitet. Fokus i studien har varit på affektiv sjukdom och ångestsjukdom. Flera hundra äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och affektiv och/eller ångestsjukdom har jämförts med lika många äldre personer utan IF men med affektiv och/eller ångestsjukdom.
Studien visar att risken för samsjuklighet är högre för gruppen med IF, med högre sannolikhet att ha ytterligare psykisk ohälsa utöver affektiv-/ångestproblematik. Resultaten visade också att det ofta var svårt att ställa diagnos.
”Om patienten dessutom har svårt att själv kommunicera sina besvär blir det en ännu större utmaning att ställa diagnos”, säger Nadia El Mrayyan, doktorand vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Även fysisk samsjuklighet, som fallskador och epilepsi, var högre inom gruppen äldre med IF. De oplanerade vårdbesöken var fler och behovet av slutenvård högre. Studien visar även att gruppen äldre med IF får mer ångestdämpande medicin än motsvarande grupp utan IF. Och trots att diagnosen depression inte ställts förskrevs mer antidepressiva läkemedel till personer med IF.
Nadia El Mrayyan ser flera vägar till att förbättra hälso- och vårdläget för den här gruppen och pekar på att det är viktigt att alla i vård- och omsorgskedjan, från beslutsfattande politiker till hälso- och sjukvårdspersonal, uppmärksammar och förstår den särskilda utsattheten.
”Det blir allt fler äldre med IF i världen. Mina resultat visar på ett stort behov av specifika riktlinjer för äldre med IF och psykisk ohälsa. Det behövs bättre redskap för att övervaka hälsan, och särskilt utformade vårdprogram. Jag ser också behov av ett resurscenter med samlad kompetens inom vård av äldre med IF och psykisk sjukdom”, konstaterar hon.
Titeln på avhandlingen är Older people with intellectual disability and affective and anxiety disorders: Comorbidities, healthcare utilisation, pharmacotherapy and frailty factors requiring support and social services.