Under perioden mars till oktober 2020 hade landets psykiatriska akutmottagningar 9 500 färre besök än under föregående år, visar Socialstyrelsen i en studie. En anledning tros vara rädslan för virussmitta.
Socialstyrelsen har nu undersökt patientströmmarna vid landets barn- och vuxenpsykiatriska akutmottagningar. Besöken bromsade in ordentligt under våras 2020 när smittspridningen bröt ut och som mest låg nedgången på cirka 30 procent jämfört med samma period året innan.
Under sommarmånaderna började flödet av patienter bli mer normalt i samband med att smittspridningen avtog. Men i september minskade flödet återigen och under hösten 2020 har det varit mellan 10 och 20 procent färre besökare.
Socialstyrelsen tror att anledningen förmodligen är att många dragit sig för att söka vård av rädsla för att bli smittad, eller för att man inte vill belasta hälso- och sjukvården.
Parallellt som besöken på de psykiatriska akutmottagningarna sjunkit så har andelen som behöver läggas in för vård ökat. Det kan tyda på att de som sökt hjälp akut under pandemin har varit sjukare och inte kunnat undvika besöken. Det minskade besökstrycket kan också ha gjort att man varit mer generösa med inläggningar, tror Socialstyrelsen.
Bland de patienter som lagts in för vård har vissa diagnoser ökat, till exempel psykotiska tillstånd och emotionellt instabilt personlighetssyndrom, tillstånd som kan ge så allvarliga symtom att patienterna behöver ett akut omhändertagande.
Socialstyrelsens undersökning visar också att patienterna i större utsträckning har saknat diagnos, vilket kan bero på att öppenvården haft betydligt färre fysiska patientkontakter under pandemin och därmed haft svårare att bedöma patienter.
Analyserna baseras på uppgifter som rapporterats från hälso- och sjukvården till Socialstyrelsens patientregister.
Läs Socialstyrelsens rapport om antalet besök på psykiatriska akutmottagningar.