Barns upplevelse av föräldrarnas kärlek har stor betydelse för barns nätmobbning, visar en stor studie. Kärlekslöshet kan öka risken med över sex gånger.
Den pågående pandemin har för många förvandlat hemmet till en arbetsplats. Barn och ungdomar förväntas i större utsträckning bedriva studier hemifrån och många föräldrar distansarbetar eller har blivit arbetslösa. I takt med att de flesta aktiviteter blir nätbaserade ökar också riskerna för nätmobbning.
I en ny studie undersöktes vilken betydelse som kärlek och stöd från föräldrar har för huruvida barnen bedrev nätmobbning. Deltagarna rekryterades från WHO:s studie Health Behavior in School-Aged Children, som sedan 1982 studerat sambandet mellan ungas hälsa och miljö.
Den aktuella studien innefattar drygt 12 600 amerikanska barn mellan 11 och 15 år. De fick svara på frågor om det egna mobbningsbeteendet och upplevelser av familjesituationen, inklusive den egna relationen till föräldrarna.
Forskarna fann ett tydligt samband: ju mer kärlek och stöd från föräldrarna som barnen upplevde desto mindre var risken att de nätmobbade. De barn som på frågan ”Är föräldrarna kärleksfulla?” svarade ”Nästan aldrig” hade en över sex gånger högre sannolikhet att ägna sig åt omfattande nätmobbning, jämfört med de barn som på samma fråga svarade ”Nästan alltid”. Andra faktorer som spelade en viktig roll för huruvida barnen nätmobbade var hjälp och stöd från föräldrar och i vilken utsträckning de visade förståelse för barnen.
I en kommentar säger en av forskarna bakom studien, Laura Grunin vid New York University och första författare, att resultaten förvisso inte visar att bristande föräldrastöd är en direkt orsak till barnens nätmobbning, men att relationen mellan föräldrar och barn ändå påverkar mobbningsbeteendet. Det är därför en faktor som borde ingå då man tar fram program för att förebygga nätmobbning.
Studien The Relationship Between Youth Cyberbullying Behaviors and Their Perceptions of Parental Emotional Support är publicerad i tidskriften International Journal of Bullying Prevention.