3 frågor till Tove Wahlund,
Psykolog och forskare vid Karolinska institutet som tillsammans med kollegan Erik Andersson tagit fram självhjälpsprogrammet Hantera oro vid covid-19 som nu erbjuds online till alla stockholmare via vårdguiden 1177.
Varför behövs ett självhjälpsprogram för covid-19-oro?
– Vi som utformat programmet har båda forskat på oro. Själv disputerade jag i ämnet i mars. Då handlade nyheterna en hel del om vår oro över pandemin och vi gissade att folk kommer att oroa sig mycket över detta. Dessutom var rekommendationen att minimera sociala kontakter. En förhoppning är att de som har en hanterbar oro inte ska behöva söka sig till en redan belastad hälso- och sjukvård om de får lite stöd.
Hur är programmet uppbyggt?
– Det bygger helt på självhjälp utan kontakt med psykolog. De fem modulerna innehåller olika övningar. Det handlar bland annat om att lära sig skilja mellan hjälpsam oro som leder oss till att ta itu med problem, och ohjälpsam oro eller att minska på ohjälpsamma kontrollbeteenden. En övning handlar om att våga släppa taget om sina orostankar. Programmet testades under våren i en stor RCT-studie som visade att behandlingsgruppen fick dubbelt så stor minskning i oro som kontrollgruppen. Det erbjuds nu i Region Stockholm och gäller bara covid-19.
Kan det spridas ytterligare?
– Vad jag har hört är även andra regioner på gång att implementera det. Programmet bygger på principer som kan hjälpa mot oro generellt så jag tror att det kan vara hjälpsamt även mot oro som inte handlar om covid-19. Men det får vi studera vidare. /Peter Örn