Syftet är enkelt, det ska vara kul. När man checkat in på Facebookgruppen Memes för psykologer, ska man bli glad och kunna känna igen sig i knepiga situationer, menar grundaren Gustaf Wennlund.
Text: Hanna Nolin
– Att råka somna framför en patient är naturligtvis inte okej, men vi är alla människor och det kan vara skönt att få skratta åt pinsamma situationer. Man ska känna sig lite stöttad i vardagen. Men skämta om patienter får man inte göra, säger Gustaf Wennlund som startat gruppen.
Idéen om Facebookgruppen Memes för psykologer började med att Gustaf Wennlund blev avundsjuk på en kompis som är läkare.
– Hon visade upp ett memes från sin Facebookgrupp Läkare utan humor och skrattade, men jag fattade inte alls. Det var som ett hemligt språk, en lek som visar att man behärskar en diskurs.
Det skapar gruppidentitet, att kunna ett ämne så väl att man kan driva med det. Gustaf Wennlund ville göra något liknande för psykologer. Han började med att skapa en meme om ett klassiskt psykologämne, konflikten mellan amygdala och prefrontala cortex, och visade bilden för några vänner.
– De förstod inte alls, men när jag visade den för mina psykologvänner skrattade de. Så det funkade ju.
I december förra året drog han igång, pratade med några klasskamrater på psykologprogrammet som gillade idéen och ville vara admin. Gustaf Wennlund kände studenter på flera olika högskolor och gruppen fick snabbt fler medlemmar.
– Efter någon månad var vi uppe i 1000. Det kändes ju wow, det här är toppen. Samtidigt fick jag lite panik, det är svårare att administrera och tar mer tid. Under våren blev det en del politiska diskussioner, idékrig och hetsig stämning kring memes som upprörde. Gustaf Wennlund fick tydliggöra syftet.
– Jag är inte emot att man pratar politik men det är viktigt att en Facebookgrupp är tydlig, den här gruppen handlar om humor, inte om politisk agitation. Vill man diskutera politik kan man starta en egen grupp, exempelvis Psykologer som postar inlägg som upprör.
Gruppen Memes för psykologer är enbart för psykologer och psykologstudenter (från termin 5), det bestämdes efter en omröstning.
– Jag kan tycka att det blir ett revirpinkande men naturligtvis finns det fördelar. Man kommer närmare varandra och det ger trygghet. Det gör också att vi kan driva med läkare, vi har ibland har olika syn på patienter och eftersom läkare har mer makt känns det okej att sparka uppåt. Humor är en överlevnadsmekanism hos människan och den behövs i vardagen menar Gustaf Wennlund.
– Man behöver inte vara freudian för att inse att man ibland behöver lätta på trycket.