Psykologen hade sex med en före detta patient och försvarade sig med att behandlingen hade avslutats mer än ett år tidigare.
Men arbetsgivaren befarar att psykologen är en fara för patientsäkerheten och anmäler till IVO.
Psykologen behandlade den kvinnliga patienten under flera års tid inom psykiatrin. På patientens initiativ avslutades behandlingen, eftersom hon hade blivit förälskad i den manlige psykologen.
Ett år senare kontaktade psykologen sin före detta patient via Facebook och föreslog att de skulle ta en öl. Kvinnan tackade nej, hon tyckte det var olämpligt att ta en öl med sin före detta behandlare. Men av en slump stötte de ändå ihop. De drack alkohol och fortsatte därefter till psykologens bostad, där de hade sex. Psykologen förklarade för kvinnan att han hade väntat med att ta kontakt, eftersom det finns en ”karantäntid” på ett år för att ta kontakt med en före detta patient.
Patienten mådde inte bra av det som hänt och informerade psykologens arbetsgivare.
En så kallade vårdavvikelse upprättades, där händelsen redovisades med ett förbättringsförslag: att redogöra för all personal inom psykiatrin om var den etiska gränsen går.
Psykologen kallades till samtal med arbetsgivaren där han bekräftade vad patienten berättat. Psykologen kunde inte riktigt minnas var han hört att det är acceptabelt att inleda en relation med en patient ett år efter avslutad behandling. Med facit i hand insåg psykologen att patienten skulle komma att reagera negativt och ansåg att en mer rimlig karantäntid borde vara fem år.
Samtidigt beklagade psykologen att ämnet aldrig får diskuteras inom verksamheten.
”Det är tabu att tala om privata relationer med patienter på grupphandledningen. Alla förutsätter att man inte har privata relationer med patienter”, förklarade psykologen.
Efter samtalet anmäldes psykologen till Ivo, eftersom arbetsgivaren befarar att psykologen, som inte har kvar sin anställning, är en fara för patientsäkerheten.