• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Psykologtidningen

Sveriges Psykologförbund

  • Hem
  • Artiklar
    • Aktuellt
    • Debatt
    • Fackligt
    • Forskning & konferensrapporter
    • Nytt i Tryck
  • Arkiv
    • Arkiv Psykologtidningen 2010 – 2022
    • Arkiv: Forskning
    • Forskningsserier
  • Annonsera
  • Om oss
    • Om oss
  • Kontakt
  • Sök
  • Prenumerera
Hem » “Vi har inte lagt en krona på marknadsföring”

“Vi har inte lagt en krona på marknadsföring”

6 maj 2020 publicerad av Redaktionen

REPLIK. Vi tycker att det är bra att psykologisk metod diskuteras. Så vi välkomnar debattartiklarna i förra numret av Psykologtidningen, skriver gruppen Lågaffektiva psykologer i en replik till Styrelsen för Sveriges kliniska psykologers förening och Olle Wadström.

Olle Wadströms artikel ställer en fråga till oss som vi gärna besvarar: Jo, en del av oss är inlästa på tillämpad beteendeanalys. Och vi känner till många single case-studier som stödjer olika mekanismer i lågaffektivt bemötande. Det är en del av av det vetenskapliga stöd vi anser att metoden har. Mycket av utvecklingen av lågaffektivt bemötande på nittiotalet byggde på tillämpad beteendeanalys. Vi ser dock inget större värde i att gå omvägen via tillämpad beteendeanalys i vår rådgivning. Det är betydligt enklare att beskriva lågaffektivt bemötande på andra sätt.

Sedan beskriver Wadström att det kan finnas risk för negativa konsekvenser av lågaffektivt bemötande. Vi ser gärna dokumentation för de risker Wadström antyder. Att en dålig implementering av en metod kan innebära risk är självklart. Det gäller även Olle Wadströms arbete med tillämpad beteendeanalys. Det är även en av orsakerna till att vi inte går omvägen via tillämpad beteendeanalys; vi ser risker för att de personal vi arbetar med använder aversiva metoder om vi går den vägen, och aversiva metoder vill vi till varje pris undvika.

Vi har dock inte sett någon dokumentation av att lågaffektivt bemötande i sig skulle innebära en risk, vilket vore rimligt för en sådan diskussion.

Vi vill också bemöta och kommentera Styrelsens för Sveriges kliniska psykologers dubbla anklagelse om offensiv marknadsföring och avsaknad av vetenskaplig förankring: ”Det vi vänder oss mot i detta sammanhang är att legitimerade psykologer offensivt marknadsför och implementerar psykologiska metoder som saknar vetenskaplig förankring”.

Lågaffektivt bemötande bygger på psykologisk forskning och teoribildning. Begrepp som affektsmitta är beskrivit i experimentell forskning sedan 1800-talet (se till exempel Olszanowski, Wróbel & Hess 2020 för en aktuell genomgång av forskningsläget). Fysisk närhet har i experimentella studier visat sig öka risken för våld (se till exempel Kinzel 1970 och Hayduk 1983). Så metoden har en tydlig vetenskaplig förankring. Fast det är nog inte det Styrelsen menar. De vänder sig nog mot bristen på effektforskning. Både de de-eskalerande och avledande metoder som lågaffektivt bemötande till stor del består av har dock utvärderats i studier, både i de single case-studier av enstaka mekanismer som Wadström hänvisar till och i mer direkt lågaffektiva single case-studier (som till exempel McDonnell et al 1998).

Även på gruppnivå finns studier som visat på goda resultat av de-eskalerande och avledande metoder (till exempel Nau et al 2010) och en aktuell systematisk reviewartikel konkluderar att de-eskalering minskar skador på både personal och klient, sjukskrivningar och personalgenomströmning samt minskar incidenters styrka (Engel, McManus & Herald 2020). Metoderna för hantering av aktivt våld har utvärderats med positiva resultat i single case-studier (till exempel McDonnell et al 1998). Det finns dock få gruppstudier överhuvudtaget på direkt våldshantering, och inga som tittat på antal incidenter, skador, sjukskrivning eller personalgenomströmning, oavsett metod. Av de få som finns visar studier på lågaffektiva strategier att personal blir tryggare (till exempel McDonnell et al 2007). Det finns även formella utvärderingar av hela det lågaffektiva paketet med positiva resultat (till exempel danska Socialstyrelsens och University College Copenhagens utvärdering: Ertman et al 2015). Vi rekommenderar inte en metod utan evidens. Vi rekommenderar en metod där vi anser att det finns en växande evidensbas i paritet med många andra metoder som utvecklats. Vi arbetar själva ständigt som scientíst-practioners och utvärderar löpande de insatser vi gör. Som psykologer ska enligt evidensbaserad praktik. Sedan ser vi fram emot mer forskning i lågaffektivt bemötande, även effektforskning.

Påståendet om offensiv marknadsföring är helt enkelt inte sant, utan en i bästa fall slarvig vidareförande av Isak Skogstads anklagelse mot Bo Hejlskov Elvén 2019, att marknadsföra implementering av lågaffektivt bemötande mot skolan, vilken sedan upprepades av Erik Helmerson i DN, inte mer sant för det.

Detta var en del av Isak Skogstads och Liberalernas kampanj för införandet av auktoritära metoder och utökade befogenheter att använda våld i skolan.

Bo Hejlskov Elvén har dock inte lagt en krona på marknadsföring av implementering av lågaffektivt bemötande i skolan. Vad vi känner till har inga legitimerade psykologer lagt en enda krona på marknadsföring av lågaffektivt bemötande i Sverige. Därför syns inga annonser för utbildning i lågaffektivt bemötande i Psykologtidningen heller. Vi har sett annonser för organisationens Läras utbildningar i lågaffektivt bemötande riktat mot LSS-personal, men i de utbildningarna är inga psykologer involverade.

Enskilda psykologers annonsering av sin kompetens och vad de erbjuder på egna hem- och facebooksidor torde knappast vara att betrakta som ”offensiv marknadsföring” eller vara Styrelsens för Sveriges kliniska psykologers avsikt att tysta?

Att utveckla forskningsstödda metoder för att hantera utmanande beteenden på sätt som är etiska och minimerar risken för våld och skador är brådskande. Vi som arbetar med lågaffektiva metoder har vigt vår profession åt detta. Vi välkomnar debatt och diskussioner. Vi tycker dock att de bör vara informerade och inte påhopp och osanningar.

Referenser:
Engel RS, McManus HD & Herold TD (2020). Does de‐escalation training work?
A systematic review and call for evidence in police use‐of‐force reform. Crimonology & Public Policy. https://doi.org/10.1111/1745-9133.12467

Ertman, B, Woetman, CZ, Pejstrup, S-E & Fischer, E (2015). Projekt Særforanstaltning – Udvikling af metode og effektmålingsværktøjer. Köpenhamn: Socialstyrelsen. https://socialstyrelsen.dk/udgivelser/afstemt-paedagogik

Hayduk LA (1983). Personal Space: Where we stand now? Psychological Bulletin 94, 293-235

Kinzel AF (1970). Body buffer zones in violent persons. American Journal of Psychiatry 127, 59-64

McDonnell AA, Reeves S, Johnson S & Lane A (1998). Managing challenging behaviours in an adult with learning disabilities: The use of a low arousal approach. Cognitive and Behavioural Psychotherapy 26, 163-171

McDonnell AA, Sturmey P, Oliver C, Cunningham J, Hayes S, Galvin, Walshe C & Cunningham C (2007) The effects of staff training on staff confidence and challenging behaviour in services for people with autism spectrum disorders. Research in Autism Spectrum Disorders 2(2), 311-319

Nau J, Halfens R, Needham I & Dassen T (2010). Student nurses’ de-escalation of patient aggression: A pretest–posttest intervention study. International journal of nursing studies, 47 (6), 699-708

Olszanowski M, Wróbel M & Hess U (2020). Mimicking and sharing emotions: a re-examination of the link between facial mimicry and emotional contagion. Cognition and Emotion 34(2), 367-376

Lågaffektiva psykologer genom legitimerade psykologer:

Cristina Andersson

Karin Almgren Bondesson

Stefan Boström

David Edfelt

Bo Hejlskov Elvén

Johanna Larsson Friberg

Amelie Fristedt

Axel Chipumbu Havelius

Johanna Norlin Hellberg

Malin Holm

Annika Kylberg Johnsson

Annica Kosner

Hanna Kviman

Annika Laestadius

Erik Rova

Alberto Sanchez

Anton Sjögren

Ulla Thorslund

Terése Österholm

 

Fler artiklar

  • Studiemetod som ger svar på individnivå
  • "Kan förvärra problemen på sikt"
  • Replik: "Finns utrymme för metoder utan formell evidens"

Arkiverad under: Debatt

Primärt sidofält

Följ oss


Alla artiklar på psykologtidningen.se automatpubliceras i vårt Facebook-flöde. Följ oss därför på Facebook så missar du ingenting av det som händer i vår del av världen.

Senaste numret

Läs senaste numret av Psykologtidningen

Annonser

Ledare

Dags att bryta tystnaden

Systemfel att doktorander inte vågar berätta om sin arbetsmiljö, skriver chefredaktör Lennart Kriisa.

Essä

På spaning efter anknytning

ESSÄ. Prousts huvudverk ger de psykologiska teorierna kött och blod, skriver psykologen Magnus Ringborg med anledning av hundraårsdagen av författarens död.

Konferensrapporter

Psykologer och filosofer i debatt om klimatet

Debatterade vad som är viktigast för att lösa klimatkrisen. De visade sig ha olika svar.

Etikrådet

Regionen avslutade mitt avtal – hur skyddar jag patienterna?

Börja med att göra en ansvarsanalys, svarar Patrik Lind, Etikrådets ordförande.

Har du en fråga till Etikrådet? Mejla till etikfragan@psykologforbundet.se

Utanför jobbet

“Jag försöker få fram det mänskliga”

Psykologen Magnus Ringborg är aktuell med flera offentliga skulpturer.

Tidigare nummer


Läs alla nummer sedan 2010

Pressgrannar

Här hittar du de nordiska psykologförbundens tidningar.

 • Danmark
 • Norge
 • Finland

Följ oss på Instagram


instagram.com/psykologtidningen

Footer


 

Psykologtidningen
Nytorgsgatan 17 a
116 22 Stockholm
Växel: 08 567 06 400
E-post: redaktionen@psykologtidningen.se

Psykologtidningen ges ut av…

Sveriges Psykologförbund

Följ oss

twitter.com/psykologtidning

25 januari 2023

Eleven former PhD students: “The professor bullied us” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/eleven-former-phd-students-the-professor-bullied-us/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618275407027113984 Retweet on Twitter 1618275407027113984 Like on Twitter 1618275407027113984 Twitter 1618275407027113984
25 januari 2023

Elva före detta doktorander: “Professorn bröt ned oss” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/elva-fore-detta-doktorander-professorn-brot-ned-oss/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618198619282341888 Retweet on Twitter 1618198619282341888 Like on Twitter 1618198619282341888 Twitter 1618198619282341888
25 november 2022

Ivo kritiserar: Barn bältades på psykosavdelning för vuxna http://psykologtidningen.se/2022/11/25/ivo-kritiserar-barn-baltades-pa-psykosavdelning-for-vuxna/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1596172032852783104 Retweet on Twitter 1596172032852783104 Like on Twitter 1596172032852783104 Twitter 1596172032852783104
24 augusti 2022

Sverige får ett nytt psykologprogram https://psykologtidningen.se/2022/08/24/sverige-far-ett-nytt-psykologprogram/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562424489492631552 Retweet on Twitter 1562424489492631552 Like on Twitter 1562424489492631552 Twitter 1562424489492631552
24 augusti 2022

Vänstern dominerar bland psykologer https://psykologtidningen.se/2022/08/24/vanstern-dominerar-bland-psykologer/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562405528290168832 Retweet on Twitter 1562405528290168832 Like on Twitter 1562405528290168832 Twitter 1562405528290168832
15 juni 2022

Larmet från Västerbotten: Transpersoner självmedicinerar med stopphormoner http://psykologtidningen.se/2022/06/15/larmet-fran-vasterbotten-transpersoner-sjalvmedicinerar-med-stopphormoner/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1537021346772832256 Retweet on Twitter 1537021346772832256 Like on Twitter 1537021346772832256 Twitter 1537021346772832256
18 maj 2022

Socialstyrelsen medger bristande kommunikation http://psykologtidningen.se/2022/05/18/socialstyrelsen-medger-bristande-kommunikation/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1526901178939867138 Retweet on Twitter 1526901178939867138 Like on Twitter 1526901178939867138 Twitter 1526901178939867138
6 april 2022

Psykolog vittnade mot klient i parterapi https://psykologtidningen.se/2022/04/06/psykolog-vittnade-mot-klient/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1511689140647174144 Retweet on Twitter 1511689140647174144 1 Like on Twitter 1511689140647174144 Twitter 1511689140647174144

Nyheter

Solstickepriset till Christina Renlund

“Ledningen har misslyckats”

Uppgifter: Uppsala universitet startar utredning om Emily Holmes

Nationalkommittén för psykologi utreder uppgifterna om professor Emily Holmes

“Är arbetsmiljön verkligen orsaken till dåliga chefer?”

Ukrainsk psykolog vann Olof Palme-priset

© 2023 Psykologtidningen · Webdesign Xponent · Genesis Framework · WordPress · Sitemap · Cookies · Logga in