Antalet kommuner som arbetar självmordsförebyggande har fördubblats på fyra år, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Dessutom har tre gånger fler kommuner nu en handlingsplan för det förebyggande arbetet.
Folkhälsomyndigheten har nu följt upp den kartläggning av kommuners och regioners självmordsförebyggande arbete som genomfördes 2015.
Andelen kommuner som anger att de arbetar självmordsförebyggande har dubblerats, från 23 procent år 2015 till 50 procent under 2019. En ökning har också skett bland andelen regioner som anger att de arbetar självmordsförebyggande, från 71 procent till 90 procent (15 till 19 regioner).
Mellan 2015 och 2019 har även andelen kommuner som anger att de har en handlingsplan med ett uttalat mål att förebygga självmord nästan tredubblats, från 11 procent till 31 procent. Bland regionerna har motsvarande andelar fördubblats, från 33 procent till 67 procent.
-Under de senaste två decennierna har suicidtalet minskat med cirka 20 procent i Sverige, men den positiva trenden gäller inte ungdomar och unga vuxna. För att vända utvecklingen i alla grupper krävs ett långsiktigt förebyggande arbete på lokal, regional och nationell nivå, uppger utredaren på Folkhälsomyndigheten Lisa Hulting i ett pressmeddelande.
I kartläggningen 2019 ingick 83 procent av kommunerna och samtliga regioner i undersökningen.
Läs rapporten Det suicidpreventiva arbetet i kommuner, regioner och länsstyrelser 2019.