I slutet av mars hade vi äran att uppmärksamma tre psykologer, professor Kjerstin Almqvist, psykoterapeut och medicine doktor Malin Gren Landell och professor emeritus Lars-Göran Öst, finalister till Stora Psykologipriset, vars arbete och forskning haft stor betydelse för våldsutsatta barn, problematisk skolfrånvaro och utvecklingen av KBT och behandlingsmetoder. Under högtidliga former tilldelades Lars-Göran priset vid Psykologikonferensen 2019, en mötesplats för studenter, forskare och praktiker.
Temat för årets konferens var evidens och etik i praktiken. För att möta framtiden behöver psykologer ny kunskap, nya evidensbaserade metoder och kunna hantera nya etiska frågeställningar. Även som förbund behöver vi utvecklas för att möta framtidens behov.
Under konferensen passade vi därför på att fråga deltagarna om vilka omvärldsfaktorer som påverkar psykologens roll och förutsättningar mest och vi bad deltagarna att fundera över hur pass viktigt man tycker att det är att Psykologförbundet agerar i olika framtidsutmaningar. Det handlar till exempel om digitalisering och nya arbetssätt, den förändrade arbetsmarknaden där allt fler psykologer driver eget företag och tar tillfälliga uppdrag, ett samhälle med ökad polarisering och inte minst klimat och miljö där psykologer och psykologi kan bidra till en bra samhällsomvandling.
Vi hade många goda samtal och framtidsvisioner i montern som vi nu tar med oss i det fortsatta arbetet med att formulera vision, mission och mål för vår organisation. Nästa stopp för den fortsatta dialogen är PS19 i Lund där PTP-psykologer och framtida kollegor håller kongress. Sen kommer rådskonferensen där styrelsen träffar representanter för kongressombuden, nationella föreningar och råden för diskussion och råd i aktuella frågor. Därefter fortsätter dialogturnén hos föreningar och nätverk innan vi fattar beslut på kongressen om ett år, för frågan om vad förbundet ska vara i framtiden och vilka visioner och mål vi vill ha, behöver vi utveckla tillsammans och vara överens om.