Cheferna för Psykiatri Nordväst slår tillbaka mot kritiken.
”Psykologtidningens artikel bygger på rykten, missförstånd och skvaller”, skriver ledningen i en kommentar.
-Hur kan det vara skvaller att vi säger upp oss? Det är ju fakta, säger en av psykologerna.
Psykologtidningens artikel ”Psykologerna flyr från jätteklinik” har fått många reaktioner. Ledningen för Psykiatri Nordväst, i vilken mottagningen Kronan ingår, ville till en början inte bemöta kritiken, trots upprepade påstötningar.
Psykologtidningen kontaktade under onsdagsförmiddagen landstingsrådet Susanne Nordling (MP) för en kommentar.
-Tyvärr, jag är nytillträdd och känner inte till mottagningen, men jag ska undersöka saken och se till att du får en kommentar, sa hon.
Under eftermiddagen kom en skriftlig kommentar från ledningen för Psykiatri Nordväst. Att psykologerna sa upp sig inför flytten betraktas av ledningen som naturligt.
”Det är givetvis beklagligt, men är också en ganska vanlig konsekvens av en organisationsförändring”, skriver ledningen.
Psykologtidningens artikel beskrivs som ”unik i det avseende att den kännetecknas av en stor mängd obekräftade rykten och rena faktafel”.
Att 200 patienter står på väntelistan uppges vara felaktigt, det handlar om i själva verket om 185 patienter, menar ledningen.
Personal på kliniken har under dagen kontrollräknat antalet och uppger att det exakta antalet är 195 patienter.
”Det är heller inte korrekt att vi inte utför några NP-utredningar längre på kliniken, då det finns andra mottagningar inom Psykiatri Nordväst som har den kompetensen”, fortsätter ledningen.
För personalen på mottagningen är det konstaterandet obegripligt.
-Visst, det finns andra mottagningar med kompetensen, problemet är ju att vi vill att patienterna ska slussas dit, men ledningen har hittills vägrat, säger en i personalen.
”Det är heller inte korrekt att mottagningen för ett år sedan hade tjugo psykologer i tjänst. Det rör sig om femton personer.”, skriver ledningen.
Personal på mottagningen har under dagen kontrollräknat och hävdar att fler än 20 psykologer var anställda för ett år sedan.
Ledningen avvisar också påståendet att det finns ekonomiska incitament att inte remittera ut patienterna.
Arbetsmiljöproblemen berörs inte i kommentaren.
”Sammantaget bygger Psykologtidningens artikel på rykten, missförstånd och skvaller”, skriver ledningen.
Liisa Holtay, representant för Psykologföreningen i Stockholms läns landsting, menar att arbetsmiljöproblemen på mottagningen Kronan är kända.
-Jag har pratat med både ledningen och personalen. Arbetmiljöproblemen behöver lösas, och jag uppfattar att arbetsgivaren tar dessa på allvar, men det tar lång tid att komma tillrätta med sådana problem, särskilt inom en organisation som landstinget, säger hon.
Fotnot: Dagens kontrollräkning visar att fem tillsvidareanställda psykologer och fyra sjuksköterskor sa upp sig under 2018.
Under 2019 har tre psykologer, två sjuksköterskor och fyra läkare sagt upp sig.