I dessa tider är förtroendet för de fackliga organisationerna ifrågasatt. Varför är facket värt att lita på? Gör det någon skillnad om tilliten inte finns? Kanske handlar det om var kraften ska ligga i organisationen, på motsättningar och misstänkliggöranden eller på att med gemensamma krafter arbeta mot ett gemensamt mål?
Varför finns vi? Psykologförbundet har som övergripande mål att tillvarata medlemmarnas fackliga och yrkesmässiga intressen genom att arbeta för goda arbetsvillkor, göra psykologer och psykologiska kunskaper tillgängliga samt genom att främja utvecklingen av psykologin som vetenskap och tillämpning. Kort uttryckt ska förbundet på olika sätt skapa medlemsnytta. Med medlemsnyttan i fokus kan Psykologförbundet vara relevant för medlemmarna även i framtiden.
Men ett fackförbund är inte bara en organisation som skapar direkt medlemsnytta genom rådgivning och förhandlingsstöd. Förbundet är också del av ett partssystem där vi genom vår partsställning är med och påverkar inriktningen i olika frågor. Genom att delta i de strukturer som finns på arbetsmarknaden kan vi på demokratisk väg påverka. Det gäller på alla nivåer, lokalt som centralt.
Med förtroende för att det demokratiska systemet fungerar internt i en organisation kan beslut fattas om gemensam inriktning, och förbundet kan vara psykologernas röst i samhället.
Alla fackliga organisationer är föreningar med en demokratisk organisation. Beslut fattas om gemensamma mål på ett demokratiskt sätt, ofta genom representativa system. Alla i föreningen har en röst och därmed en möjlighet, och kanske ett ansvar, att använda den. Det är av vikt att så många som möjligt deltar i den demokratiska processen, det bygger förtroende när man känner att man kan vara med och påverka. Det har betydelse att alla medlemmar gör sina röster hörda.
Alla har möjlighet att påverka, vem vill du ska representera dig – vem har du förtroende för?
Ulrika Edwinson, förbundsdirektör