Långvariga samarbetsproblem, hävdade Försvarsmakten när psykologen avskedades från sin anställning.
Psykologförbundet menar att psykologen blivit utsatt för trakasserier.
– Vi har hela tiden försökt hitta en konstruktiv lösning av den uppstådda situationen. Tyvärr har motparten inte varit intresserad av det, säger Jaime Aleite, förhandlingschef på Sveriges Psykologförbund i ett pressmeddelande.
Psykologförbundet anser att arbetsgivaren utsatt medlemmen för trakasserier genom att minutiöst ha granskat henne i sitt arbete, kraftigt kringskurit hennes självständighet i yrkesutövningen och hanterat medlemmens rehabilitering på ett undermåligt sätt.
Psykologen anmälde Försvarsmakten under hösten 2017 och våren 2018 för att ha blivit utsatt för kränkande särbehandling.
“Hon var även engagerad i den så kallade metoo-rörelsen för försvarsmaktsanställdas del under hösten 2017 och framgent”, skriver Psykologförbundets ombud i sin stämning till Arbetsdomstolen.
Beslutet att avskeda psykologen togs i Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Motiveringen var långvariga och djupa samarbetsproblem, att psykologen inte följt riktlinjer och utfört arbetsuppgifter samt att hon brustit i sitt yrkesutövande.
Psykologförbundet yrkar att avskedandet förklaras ogiltigt, ersättning för utebliven lön och ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor.