Ju svårare psykisk sjukdom, desto större risk för allvarliga negativa händelser vid psykologisk behandling. »Men orsaken är oftast oklar«, säger den tyska psykologen och forskaren Jenny Rosendahl.
Det saknas studier som har tittat specifikt på sambandet mellan eventuella riskökningar för allvarliga negativa effekter vid psykologisk behandling och allvarlig psykisk sjukdom, som schizofreni och borderline personlighetsstörning. Jenny Rosendahl på Jena universitetssjukhus i Tyskland har länge studerat olika aspekter av biverkningar vid psykologisk behandling. Även om hon ställer sig bakom andra experters råd om regelbunden screening av symtom för att tidigt upptäcka en försämring, så kvarstår oftast oklarheten om orsakssambanden.
– De allvarligaste negativa effekterna vid psykologisk behandling är ju självmord, självskador eller skada på annan. Sådana allvarliga händelser är oftast relaterade till allvarlig psykisk sjukdom, som borderline personlighetsstörning, schizofreni och PTSD. Men är dessa orsakade av behandlingen, av den psykiska sjukdomen eller av andra omständigheter? Det vet vi sällan, säger Jenny Rosendahl.
Själv använder hennes forskarlag bland annat Unwanted events and adverse treatment reactions-checklist (UE-ATR) för att kategorisera oönskade effekter och biverkningar. Checklistan gör skillnad på oönskade effekter som uppstår under behandlingen men kanske inte orsakas av den, och oönskade effekter som orsakas av behandlingen. Den skiljer även på effekter som uppkommit under en korrekt utförd terapi med sådana som uppkommit vid inkorrekt utförd terapi.
Men oavsett orsakssambanden vilar alltid ett tungt ansvar på den enskilde behandlaren, menar Jenny Rosendahl.
– Det viktigast av allt är att psykoterapeuten själv är medveten om att negativa effekter kan uppstå under behandlingen, att aktivt observera eventuella ökade symtom eller om det tillkommer nya, och att patienten ges ett tillräckligt stort utrymme för att uttrycka försämringar. Som behandlare av patienter med allvarlig psykisk sjukdom kan det också vara bra att etablera någon sorts krishanteringsmöjlighet, till exempel att lämna ut ett telefonnummer dit patienten kan ringa, säger Jenny Rosendahl.
Just nu genomför hennes forskargrupp en studie om negativa effekter till följd av felaktigt utförd behandling När »felaktigt utförd psykologisk behandling« är ett ämne som media lyfter fram så handlar det ofta om sexuella övergrepp och annan sexuell gränslöshet från terapeutens sida, förklarar Jenny Rosendahl. Men det patienterna själva oftast rapporterar om är inte fullt så allvarliga gränsöverträdelser.
– De flesta patienter som rapporterar om erfarenheter som inneburit negativa effekter berättar om bristande empati från terapeutens sida, olämpliga avslut på behandlingen såsom att skicka sms eller ringa och berätta det, eller att terapeuten överträder gränsen till patientens privata liv, säger hon.
Läs även:
En av tio försämras vid psykologisk behandling
Ökad forskning om negativa effekter